GRAD POŽEGA I GRADSKI MUZEJ – Počast Dragutinu Lermanu

Datum objave: 06. 6. 2018. | Kategorija: Kultura

nasnn

POŽEGA – Gradski muzej Požega pod pokroviteljstvom Grada Požege pripremio je program svečanog obilježavanja 155. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti Dragutina Lermana koji će se održati u petak, 8. lipnja od 21,00 sati. Uz prezentaciju projekta snimanja dokumentarnog filma o Lermanu, svečano će na njegovoj kući u ulici koja nosi njegovo ime biti otkriven spomen reljef portreta Dragutina Lermana akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Program su najavili ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Uz uvodna zbivanja već od 20,00 sati koja su pripremili u požeškoj Pješačkoj zoni Plesni studio Marine Mihelčić i Glazbena škola Požega, a koja će Požežane uvesti glazbom i plesom u povijest, program koji je pripremio Gradski muzej Požega podsjetit će ih koliko velika i značajna imena u škrinji punoj kulturološkog i svakog drugog blaga čuva njihov grad. “Osmislili smo da ova Gradska uprava svake godine našim sugrađanima pokloni bar jednu umjetničku instalaciju. Ovdje je riječ o brončanom reljefu koji predstavlja Dragutina Lermana, važnog Požežanina koji je proslavio ovaj grad na jedinstven način. Ovo je jedan od načina da i dalje promoviramo naš grad kroz kulturu i povijest,” naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić.

maja i grad

Dragutin Lerman, generalni komesar Konga svojim je dnevnicima i bilješkama zadužio svjetske znanstvenike raznih disciplina, ali je ponajprije zadužio Hrvatsku i Požegu. Rođen u Požegi 24. kolovoza 1863. godine, rano je pokazivao avanturistički duh, stoga ne čudi da je 1882. godine, krenuo na ekspediciju u Afriku, pod vodstvom slavnog istraživača Henryja Mortona Stanleya, a pod pokroviteljstvom belgijskog kralja Leopolda II. Lerman je u Kongu jedne slapove nazvao Slapovi Zrinskih, a belgijska vlada imenovala ga je glavnim povjerenikom za istočni Kongo. Lerman je hrvatskom narodnom muzeju poklonio najznačajniju etnografsku zbirku izvaneuropskih naroda, a vrativši se s 33 godine, te nakon ženidbe s Hedvigom pokrenuo je obnovu požeških vinograda, ostavio traga u gospodarskom i društvenom životu, potom bankrotirao i zauvijek napustio Požegu završivši svoj avanturistički životu Kreševu, u Bosni i Hercegovini.

reljef

“Upravo ta dramatična priča zaslužila je filmsku obradu, zanimljiv podaci koji se čuvaju u Gradskom muzeju zaslužili su uprizorenje u formi dugometražnog igranog filma zahvaljujući producentskoj kući 4Film i redatelju Lawrencu Kiiruu. Prije samog otkrivanja brončanog reljefa i prezentaciju projekta snimanja filma, bit će izvedena i jedna scena iz filma u izvođenju glumaca Ivana Vukelića, Marijane Matoković i Pjevačkog zbora LZD Vila Velebita, te naravno uz Majsko vino i Kongo šnite iz rukopisne kuharice obitelji Lerman,” najavila je ravnateljica Maja Žebčević Matić.  Program se održava u Lermanovoj  ulici – prezentacija projekta snimanja dokumentarno- igranog filma održat će se u 21:00 na terasi Caffe Bara Deja Vu, a u 21,30 kuća Dragutina Lermana poslužit će za scenu iz filma te će potom biti i svečano otkrivanje brončanog reljefa.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok/GMP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn