GRAD PLETERNICA – Predstavljena “Kulturna ruta bećarca i gange” vrijedna 17,5 milijuna kuna

Datum objave: 08. 6. 2017. | Kategorija: Društvo

n

PLETERNICE – U prostoru pleterničke knjižnice jučer je održana početna konferencija i predstavljanje projekta prekogranične suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange”. Riječ je o projektu vrijednom 17,5 milijuna kuna a Grad Pleternica realizira ga s Općinom Tomislavgrad iz BiH.

“Promocija projekta je uobičajena aktivnost kod svih europskih projekata kako bi se vidjelo što je kroz projekt zamišljano, koje su sastavnice projekta, koja je korist za sve dionike i njegovu financijsku vrijednost. Projekt 85 posto sufinancira EU s tim da Grad Pleternica, TZ Pleternice i Poduzetnički centar koji je partner mogu ostvariti i sufinanciranje iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata u visini od 12 posto. To konkretno znači da će nas ovaj projekt koštati samo 3 posto za razdoblje od 28 mjeseci. Ovo projekt kojim želimo podići turističku infrastrukturu na području našeg grada u smislu razvoja turizma, odnosno u smislu razvoja gospodarstva Grada Pleternice,” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić. Partneri na projektu uz Turističku zajednicu i Grad Pleternicu su Općina Tomislavgrad i Kulturni informativni centar iz Bosne i Hercegovine kao kulturna ustanova koja radi na razvoju turizma.

nn

Projekt je, naglasila je gradonačelnica Jozić dio je velikog projekta “Kuća graševine” kojeg priprema Požeško-slavonska županija, Razvojna Agencija Panora, Grad Kutjevo, Grad Pakrac i Grad Pleternica. Ovaj projekt, dodala je, zapravo je dio velikog projekta Kuća graševine kojega pripremaju Požeško-slavonska županija, Razvojna agencija PANORA, Grad Kutjevo, Grad Pakrac i Grad Pleternica.

“Projekt Kuća graševine vrijedna je oko 7 milijuna eura, povezuje tri grada i tri vinogorja. Financira se preko Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva turizma i ovih dana razgovarat ćemo s vlasnikom jednog privatnog zemljišta u Kutjevu koji moramo otkupiti kako bi pozicionirali taj objekt koji će biti prostor okupljanja, dolaska i prezentacije jednog novog modernijeg pristupa turizmu. Objekt će biti veličine oko 2000 kvadrata, a otkupit će se oko 10 000 kvadrata zemljišta zbog parkirališnih mjesta i svih potrebnih sadržaja. Projektna osnovna zamisao je finalizirana, sada slijedi završetak idejnog rješenja i građevinska dozvola. Očekujemo natječaj koji će kroz kulturnu baštinu biti objavljen ovog ljeta ili jeseni. To je projekt kojim želimo turističku ponudu podići na visoku razinu, a u tom kontekstu je i ovaj projekt Bećarca i gange,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

nnn

“Ponosan sam i čestitam gradonačelnici Jozić na ovom projektu. Rado ću zapjevati bećarac kada bude otvorenje, ne one poznate već nešto novo. Kultura bećarca je ne ponavljati ono što su već neki rekli, nego smisliti nešto novo, neki novi poticaj. Upravo to je prigodno i uz ovaj projekt koji donosi novo, novi poticaj na ovom području” zaključio je župan Tomašević.

Predstavljanju projekta “Kulturna ruta bećarca i gange” prisustvovali su i predstavnici Tomislavgrada, predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, ustanove s područja grada Pleternice i kulturno-umjetnička društva te turistički sektor.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn