GRAD PLETERNICA – Predpremijera putopisno-dokumentarnog filma “Kulturna ruta bećarca i gange”

Datum objave: 27. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – U sklopu Interreg-IPA CBC projekta međunarodne suradnje, sinoć se u prostorima Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica prikazao putopisno-dokumentarni film „Kulturna ruta bećarca i gange“ autora Alena Kocića.

Film je snimljen na prostorima grada Pleternice te grada Tomislavgrada u BiH a prikazuje ljude, običaje,kulturne i turističke znamenitosti ovih dviju sredina. Nastao je u sklopu međunarodnog projekta koji trenutno podrazumjeva gradnju Trga bećarca i muzeja u Pleternici te Trga gange u Tomislavgradu. Ovoj predpremijeri koja je okupila sve izvođače i medije prethodila je videoporuka jednog od aktera u filmu Julliana McDonnela koji je izrazio zadovoljstvo boravkom u Pleternici i Tomislavgradu, te ponos što je ovdje postao „vinski kum“.

U ime gradonačelnice Antonije Jozić svim nazočnima obratio se zamjenik Domagoj Katić : „Ovo je jedna lijepa priča koja je krenula sa idejom gospodina Štibrića o trgu bećarca u Pleternici a pretočena u prekrasan projekt trga bećarca, trga gange u Tomislavgradu i zapravo ove aktivnosti koje provodimo, nastojimo u prvom redu sebe osvijestiti što je bećarac i što imamo na područiju grada Pleternice a onda u narednim fazama kako to prezentirati drugima, kako ljude dovesti u naš grad i pokazati tu nematerijalnu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESC-oa koju imamo i na koju smo ponosni. Svi vi koji ste dali svoj obol, ja vam od srca zahvaljujem jer ste uistinu pomogli da se stvori nešto prekrasno, nešto što će obići svijet, jer ovaj film i njegov smisao je početak stvaranja jednog brenda , mali korak kako bi taj bećarac prezentirali u svijetu.“

Autor filma Alen Kocić zahvalio se gradonačelnici Antoniji Jozić koja je prepoznala njegov rad te ga pozvala na suradnju, te dodao : „ Moram priznati da me oduševilo u cijeloj toj priči organiziranost, produkcija, znači svi vi koji ste sudjelovali u tom filmu odradili ste odličan posao. Tim iz gradske uprave također je odlično odradio organizacijski posao jer je to inače jako teško. Obično ljudi misle kada pogledaju film da je to jednostavno ali svi vi koji ste sudjelovali ste otprilike vidjeli koliko u pozadini treba raditi da bi se to ostvarilo. U Tomislavgradu također je odrađen vrhunski posao. Ovaj film je rezultat na koji možete biti ponosni.“

Zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić te autor filma Alen Kocić ovom prilikom naglasili su da je film predviđen prijaviti i prikazati na više od deset filmskih festivala. Službena premijera ovog filma za građane Pleternice održat će se danas u prostorima Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica s početkom u 18.30.

TEKST: A. Nedela        FOTO: A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn