GRAD PLETERNICA – Najavljen “Advent u bećarskom šoru”

Datum objave: 09. 11. 2022. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Advent u Pleternici i ove godine proteći će u znaku brojnih događanja sve do kraja prosinca. Adventska zbivanja objedinjena su pod nazivom “Advent u bećarskom šoru” kako i priliči gradu koji jedini na svijetu ima Trg bećarca, a uskoro i Muzej bećarca.

Od kulturnih do etno i gastro manifestacija, Grad Pleternica, JU Pleternica, Turistička zajednica i brojne udruge i ove su se godine pobrinuli kako bi svi sadržajno uživali u najljepšem kalendarskom razdoblju. Advent je vrijeme zajedništva i tradicije i upravo je to bila nit vodilja u pripremi ovogodišnjeg programa, najavili su gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffmann, direktorica TZ Grada Pleternica Ivana Ketović Marjanović i predsjednik KUD-a Orljava Renato Brankovan.

“Posebnost Adventa u bećarskom šoru, odnosno Adventa u Pleternici je, kao i prošle godine, naša prepoznatljiva pleternička priča. Pokušavamo kroz sve manifestacije okupiti sve naše dionike, naše udruge, naše tvrtke i ustanove kako bi svi zajedno kreirali program. Zajedničkim snagama pripremamo prostor i sadržaje i to je temelj našeg djelovanja – kroz sve naše manifestacije pa tako i Advent gradimo mrežu našeg zajedništva za naše ljude. A kada se naši ljudi uključe i dobro osjećaju onda se ta pozitivna energija prenosi i na sve ljude koji će doći u Pleternicu.” naglasila je gradonačelnica Marija Šarić.

Kao i prethodnih godina program je baziran na vikende – subotom druženje u Bećarskom šoru, nedjeljom paljenje svijeće i niz popratnih aktivnosti koje će popuniti pleternički prosinac. “Ono što je krovna tema jest bećarac. Brendiramo se kao Grad bećarca i upravo kroz niz aktivnosti, kroz uređenje grada, pokušavamo svi saživjeti s krovnim brendom s kojim želimo postati prepoznatljivi ne samo u Slavoniji nego i šire. ” dodala je gradonačelnica.

Kako bi sve bilo u pravom ozračju, ništa se ne prepušta improvizaciji pa veliku ulogu ima i uređenje adventskih lokacija. Bećarski šor bit će smještan na prostoru nekadašnjeg “Segedca” između Trga bećarca i Gradske tržnice, a detalje je predstavila ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffmann.

“Već prošle godine pokrenuli smo tu priču Adventa u bećarskom šoru i ove godine nastavljamo u istom stilu. Želimo našim sugrađanima i posjetiteljima grada u to vrijeme Došašća osigurati povratak u prošla vremena. Kroz naš bećarski šor ponovo ćemo oživjeti nekadašnje slavonsko selo u božićnom ruhu, sa starim kućicama i širokim šorom kojim su nekada šetale snaše i bećari. Svaki detalj bećarskog šora pomno smo osmislili kako mladim generacijama pružili mogućnost fotografiranja na zato predviđenim točkama, ali i da starijim generacijama vratimo sjećanje na njihovo djetinjstvo.”

KUD “Orljava” Pleternica ima čast otvoriti Advent u bećarskom šoru posebnim rođendanskim koncertom “45 godina” na kojem će im se pridružiti Folklorni ansambl Zagreb Markovac. “Slavimo 45 godina postojanja i tim povodom organizirali smo priredbu s našim gostima koji će održati cjelovečernji koncert, a mi ćemo se uvodno predstaviti s četiri točke s nagrađivanim koreografijama,” najavio je predsjednik KUD-a Orljava Renato Brankovan.

Sadržaj programa od 27. studenoga do 31. prosinca “potpisuje” Turistička zajednica Grada Pleternice. Za sve ukuse i sve uzraste, Pleterničane i njihove goste očekuje prava blagdanska priča ispunjena kulturnim i zabavnim zbivanjima, najavila je direktorica Ivana Ketović Marjanović.

“Zahvaljujem Gradu Pleternici i JU Pleternica kao idejnim začetnicima ovakvog koncepta Adventa u bećarskom šoru, uz naše glavne i odgovorne pleterničke bećare Domagoja Katića i Marija Katića. Ove godine preuzeli smo dio organizacije i okupili smo ponovo sve gradske ustanove, udruge, ugostitelje, ribička, vatrogasna i kulturno-umjetnička društva. Klizalište otvaramo 27. studenoga i radit će do 8. siječnja 2023 godine. Svake nedjelje bit će paljenje adventske svijeće na Trgu bećarca, imamo predstave za djecu, Božićni sajam u bećarskom šoru, eno-gastro ponuda, božićni vlakić koji će biti aktivna svake subote, te glazbeni program u kojem nastupaju sastavi Zlatna dolina, TS Satir i TS Pet tambura. Mažoretkinje Grada Pleternice održat će božićnu priredbu “Blistaj, blistaj zvijezdo mala”, a Zbor mladih “Lacrima” sa svojim gostima održat će koncert “Isus je Božić”. I ove godine, za kraj, 31. prosinca održat će se tradicionalni pleternički “Doček u podne” s nastupom tamburaškog sastava Bisernica,” najavila je direktorica. Gradonačelnica Šarić zahvalila je svima koji sudjeluju u programu ovogodišnjeg Adventa te posebno najavila i otvaranje Muzeja bećarca uz Dan grada, kao, kako je naglasila, krunu svih zbivanja i nastojanja.

TEKST: Sanja Pok                         FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn