GRAD PAKRAC – Počeli radovi na rekonstrukciji Aleje kestenova i izgradnji skate parka

Datum objave: 09. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Počeli su radovi na rekonstrukciji pakračke Aleje kestenova kojima je predviđena dogradnja pješačke i izgradnja biciklističke staze. Vrijednost radova je milijuna kuna, a s 561.400 kuna radove sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova iz programa “Sigurnost cestovnog prometa RH”.

Tvrtka Promet građenje Požega rušenjem stabla kestena započela je radove na rekonstrukciji Aleje kestenova kojima je predviđena dogradnja pješačke i izgradnja biciklističke staze od pješačkog prijelaza preko pruge u Cesarčevoj ulici pa do sredine Aleje kestenova, nešto sjevernije od benzinske crpke INE. U dva kraka, do križanja s Domagojevom ulicom (odvojak kod rampe za Prekopakru) u dužini od 102 metra te od Domagojeve ulice sjevernije u dužini od 350 metara bit će izgrađena pješačko-biciklistička staza u širini od 3,5 metra. Narednih dana, potvrdili su u gradskoj upravi, bit će srušena sva stabla kestena, ukupno 21 komad, koji smetaju izgradnji ove biciklističko-pješake prometnice na tom području.
Ovo je tek prva faza potpune rekonstrukcije ove prometnice koja je zamišljena u tri dijela u cilju sigurnijeg prometovanja državnim pravcem D-5 (Daruvar-Lipik), komfornijeg pristupa kućama tamošnjih stanovnika,  ali i ljepšeg sjevernog ulaza u grad.

U drugoj fazi je predviđena izgradnja posve nove prometnice u sjevernom dijelu koja će se pružati zapadnije, ali paralelno s postojećom D5, a koje zapravo nema. Riječ je o automobilskom i pješačkom pristupu za 17 kuća koje su izgrađene, gledajući prometnu povezanost, na ledini od križanja Držićeve ulice (semafor kod Ančića) pa do zgrade pedagoške akademije. Oko dva metra od vanjskih ograda ovih kuća, u dužini od 275 metara bit će izgrađena asfaltna prometnica u širini od pet metara i pješačkog nogostupa u širini jednog i pol metra koja će završavati kružnim okretištem kod pedagoške akademije tako da će ubuduće biti moguća izgradnja komunikacije i s tim objektom. Uz to, bit će izgrađena i infrastruktura za odvodnju oborinskih voda koja će poslužiti i kao kanalizacija koje sada u tom dijelu Aleje nema.

Osim što će to biti velika dobit za stanovnike, bit će sigurniji promet i za cestu D-5 jer se iz tamošnjih kuća na nju više neće izlaziti improviziranim putovima nego preko semaforiziranog raskršća. Naravno, dobit je i kanalizacija, kao i kasniji mogući pristup i parkiralište za objekt bivše pedagoške akademije, a sada zdravstvenog veleučilišta. rijednost ovog projekta je 838.000 kuna , a projekt će biti financiran iz programa „Ruralnog razvoja RH“ (70 posto) i sredstvima Grada Pakraca (30 posto).Radovi bi trebali početi uskoro i završiti u roku od 60 dana.

Uz ove radove u krenula je i izgradnja skate parka na pakračkoj sportskoj oni pokraj novoizgrađenh teniskih terena. U tijeku su radovi izgradnje mini rampe, betonske polukružne konstrukcije veličine oko 45 četvornih metara što je samo jedan od elemenata budućeg skate parka koji se planira nastaviti graditi iduće godine na proljeće.

Radove izvode mladi vlasnici kompanije Tonbe skateparks, jedine u Hrvatskoj specijalizirane za gradnju betonskih skate parkova, koji volonterski odrađuju građevinski dio posla dok će Grad Pakrac podmiriti troškove građevinskog materijala te ustupiti korištenje gradskog bagera i kamiona.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn