GRAD PAKRAC – Korisnici socijalne pomoći i nezaposleni radom za opće dobro do ljepšeg i uređenijeg Pakraca

Datum objave: 29. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

1-javni-radovi-1024x614_c

PAKRAC – Sve više radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade radom za opće dobro pomažu Pakracu biti ljepšim i uređenijim gradom.

Rad za opće dobro, društveno korisni rad, djelovanje u zajednici za opće dobro – kako god definirani bili, riječ je o aktivnostima kroz koje korisnici zajamčene minimalne naknade obavljaju u svojim lokalnim sredinama u kojima žive. Posebice se to odnosi na radno sposobne primatelje zajamčene minimalne nakande, koji iako nemaju mogućnost zaposlenja zbog teških (ne)prilika na tržištu rada, pomoć koju primaju mogu vratiti zajednici kroz rad za opće dobro. Model angažiranja socijalnih kategorija stanovništva radovima za opće dobro već je uvriježen u mnogim državama Europske Unije, a sve više i u Hrvatskoj.

“U Gradu Pakracu već je uvriježena praksa da osobe koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu, a radno su sposobni obavljaju radove za opće dobro. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb dogovaramo i provodimo uređenje javnih površina, a posebice kada dođe lijepo vrijeme, sadnju cvijeća i čupanje korova,”ističe Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Anamarija-Blažević

Najviše radova pakračkih korisnika zajamčene minimalne naknade za opće dobro ide i na uređenje stabala na zelenim površinama, točnije uklanjanje nepotrebnog granja i lišća, kao i čišćenje oronulih fasada.

“Svjesni smo da je situacija za mnoge naše sugrađane teška i da je nerijetko jedini izvor primanja kojega imaju upravo zajamčena minimalna naknada i oblici nekih od socijalne pomoći iz gradskog proračuna. No jednako tako držimo da svi koji su radno sposobni trebaju sudjelovati u radu za opće dobro te tako ne samo sudjelovati u uređenju grada Pakraca, nego i biti radno aktivni bar kroz taj oblik rada. S ovom praksom smo započeli prije četiri godine. Osoba koja se odazove radu za opće dobro obavi svoj rad kroz 2 tjedna, odnosno 40 radnih sati. Isto tako, redovito zapošljavamo i teško zaposlive osbe sa Zavoda za zapošljavanje putem javnih radova. Trajanje njihova zaposlenja traje ovisno o uvjetima natječaja i sukladno programima HZZa, a konkretno ove godine kroz javne radove ćemo zaposliti 20 osoba na 6 mjeseci.,” iznosi gradonačelnica Pakraca. U Pakracu je trenutačno 70-ak radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade, a većina radno sposobnih sudjeluje u ovom vidu društvenog angažmana.

TEKST: S.P.   FOTO: .pakrac.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn