GRAD NOVA GRADIŠKA – Izložba ratnih fotografija Zorana Filipovića i promocija dokumentarnog filma „Štafeta smrti“

Datum objave: 14. 4. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Ministarstvo hrvatskih branitelja, Gradski muzej Nova Gradiška i Općina Okučani, u susret VRO „Bljesak“, organizirali su jedinstvenu izložbu ratnih fotografija Zorana Filipovića postavljenu u Gradskom muzeju. Iste večeri, zahvaljujući Udruzi dragovoljaca DR Nova Gradiška i Udruzi djece poginulih hrvatskih branitelja Brodsko posavske županije Novogradiščani su imali priliku pogedati dokumentarni film“Štafeta smrti“ redateljice Nade Prkačin.

„Zoran Filipović 1991.“ naziv je jedinstvene izložbe ratnih fotografija organizirane zajedničkim snagama Ministarstva hrvatsih branitelja, Gradskog muzeja Nova Gradiška i Općine Okučani, u susret godišnjici Vojno redarstvene operacije „Bljesak“, postavljene u prostoru Gradskog muzeja. Jedinstveni je to foto zapis ratnih stradanja, nijemi svjedok vremena i užasa, zabilježen diljem Hrvatske, u Vukovaru, Vinkovcima, Petrinji, Voćinu, Dubrovniku, Slatini, dio autorovog opusa koji će, uz novogradišku publiku, od 25.travnja imati priliku vidjeti i mještani Okučana, u kripti crkve svetog Vida Mučenika.

Riječ je o postavu na koji je nemoguće ostati ravnodušan, potresnim i snažnim fotografijama koje su, kako je prilikom otvorenja izložbe rekao autor, referirajući se na povijest hrvatskog naroda kao na povijest ratova , tek mali fragment njegovih i naših sjećanja. „Povijest hrvatskog naroda je stalna borba za opstanak koju plaćamo svojim tijelima, životima, krvlju. Bilo je tako i u Domovinskom ratu i ne znam jesmo li nešto iz povijesti naučili. Volio bih da jesmo. Volio bih i da ove fotografije budu pokazane našoj djeci da nauče kako su sloboda i mir skupo plaćeni.“, rekao je autor fotografija Zoran Filipović.

Sa značajem izložbe okupljene je upoznala dr.Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja, a s kulturom sjećanja i važnošću čuvanja digniteta Domovinskog rata, što je i smisao izložbe, Ivanka Bušić, voditeljica Službe za očuvanje i promicanje vrijednosti DR u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Izložbu ratnih fotografija otvorio je Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge u Gradu Nova Gradiška, a uz brojne Novogradiščane, postav je razgledao i gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenicom Ivanom Trupina.

Iste večeri, zahvaljujući Udruzi dragovoljaca DR Nova Gradiška i Udruzi djece poginulih hrvatskih branitelja Brodsko posavske županije, Novogradiščani su imali priliku pogledati i dokumentarni film “Štafeta smrti“ redateljice Nade Prkačin. Riječ je o zajedničkom projektu Laudato TV-a i Udruge dobrote, filmu financiranom sredstvima HAVC-a, priči 11 hrvatskih branitelja koji su u proboju iz okupiranih Bogdanovaca 1991.krenuli u „štafetu smrti“. Novogradiškoj, 70.po redu projekciji filma „o hrabrosti, žrtvi, vjeri i pamćenju“ nazočili su Damir Radnić, zapovjednik HOS-a Bogdanovaca i Ivica Jurčan, sudionik zajedničke braniteljske misije izvlačenja civila iz Bogdanovaca na slobodan teritorij.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: GM NG

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn