GRAD NOVA GRADIŠKA: IN MEMORIAM TOŠE PROESKI – 16 godina prijateljstva i sjećanja

Datum objave: 13. 10. 2023. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – 16. godinu za redom Grad Nova Gradiška obilježit će obljetnicu tragične smrti Toše Proeskog, makedonskog pjevača koji je spojio regiju i zauvijek u prijateljstvu povezao Makedoniju i Hrvatsku, Novu Gradišku i Kruševo

Čuvajući uspomenu na makedonskog pjevača koji je spojio regiju, Turistička zajednica Grada Nova Gradiška, u subotu će, 14.listopada, obilježiti 16.obljetnicu tragične pogibije Toše Proeskog. U sjećanje na umjetnika koji je zauvijek povezao Novu Gradišku i Tošino rodno Kruševo, toga će dana biti trčan i memorijalni ultra maraton, zahtjevna utrka između Hrvatske i Makedonije, duga 900 kliometara. Maratonu koji će i ove godine simbolično povezati povezati Proeskove pogibije i njegovog rođenja, prethodit će polaganje vijenaca kod spomne biste pjevača postavljene ispred novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole.

Toše Proeski, podsjetimo, poginuo je 6.listopada 2007.godine, u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati. Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London na snimanje albumu za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice, nakon čega je njegovo tijelo s helikopterom makedonske vlade, odvezeno u rodni grad Kruševo, na konačno počivalište. Slijedom tragične pogibije umjetnika koji je pjesmom i humanošću spojio čitavu regiju, tijekom prethodnih godina, između Nove Gradiške i Tošinog rodnog mjesta, razvilo se snažno prijateljstvo kao i gospodarska, sportska i kulturna suradnja na koju su ponosna oba grada.

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn