GRAD NOVA GRADIŠKA I ŠKOLE U SURADNJI – Programi novogradiških srednjih škola predstavljeni osmašima i njihovim roditeljima

Datum objave: 21. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

press

NOVA GRADIŠKA – Na konferenciji za medije koju je sazvao Grad Nova Gradiška na inicijativu profesorice Liljane Ptačnik novogradiškim osmašima i njihovim roditeljima predstavljene su mogućnosti srednjoškolskog obrazovanja. U društvu zamjenice gradonačelnika Ivane Trupina, učinile su to ravnateljice Elektrotehničke i ekonomske škole i Gimnazije i pedagoginja Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška.

Želeći na kvalitetan i informativan način osmašima i njihovim roditeljima predstaviti mogućnosti srednjoškolskog obrazovanja u Novoj Gradiški, na inicijativu profesorice Ljiljane Ptačnik, Grad je, po prvi puta, sazvao tematsku konferenciju za medije na kojoj su, u “ime škola“, nastupile ravnateljice Gimnazije i Elektrotehničke i ekonomske škole-profesorica Ljiljana Ptačnik i Sanja Muller Zoričić i pedagoginja Industrijsko obrtničke škole-Mirela Brlić Trnka.

Tri su to srednje škole u gradu, sve tri s tradicijom, iskustvom i stručnošću, koje, itekako što imaju ponuditi svim sadašnjim i budućim učenicima, škole o kojima, uz osnivača, Brodsko posavsku županiju, smatrajući obrazovanje ključnim za razvoj i podizanje standarda življenja sredine, posljednjih godina značajna sredstva ulaže i Grad Nova Gradiška.“Način je to na koji želimo zaustaviti negativni trend odlaska mladih na školovanje izvan rodnog mjesta, jer, obrazovne ustanove koje imamo, itekako mogu što ponuditi budućim srednjoškolcima. Zadatak je to koji su ozbiljno shvatile i škole, pa, posljednjih godina, značajno osuvremenile nastavu, nastojeći biti što atraktivnije. Na tom je tragu i Grad koji će i na dalje, jer ključ je to razvoja, financijski i materijalno pomagati sve odgojno-obrazovne ustanove.“, rekla je, između ostaloga, na konferenciji za medije, zamjenica gradonačelnika, Ivana Trupina.

Novogradišku Gimnaziju, damu u godinama, s pedigreom, predstavila je ravnateljica, profesorica Ljiljana Ptačnik, ponosna na činjenicu kako će se u jednoj od uspješnijih škola županije, od rujna ove godine, provoditi i nova kurikularna reforma „Škola za život“ , što je za sigurno, nova vrijedna referenca u životopisu Gimnazije. „Ove godine upisujemo programe opće gimnazije, četiri razreda sa po 20 učenika koji će, kao „polaznici škole za život“ na početku školske godine, dobiti tablet i jedinstvenu mogućnost obrazovati se na sasvim drugačiji način.“, rekla je, predstavljajući školu, ravnateljica Ljiljana Ptačnik.

Specijalizirane učionice s najsuvremenijom opremom, veliki broj predmeta izborne nastave, izvannastavne aktivnosti i projekti, stručne ekskurzije, putovanja, odlasci u zagrebačka kazališta, organizirano polaganje ispita probne državne mature, iznimno stručni i motivirani profesori, uz neslužbeni „credo“-škola prijatelj učenika- samo su neki od razloga zašto izabrati Gimnaziju. U gradu sve prepoznatljivija, ali i budućim srednjoškolcima primamljivija, zasigurno je i

Elektrotehnička i ekonomska škola koju je na tematskoj „presici“ predstavila ravnateljica Sanja Muller Zoričić. Škola je to koja će ove godine upisati dva razreda tehničara za računalstvo, jedan-tehničara za mehatroniku, te jedan razred komercijalista. „Obzirom da provodimo nove kurikulume, naši će budući učenici biti više fokusirani na stjecanje praktičnog znanja iz struke, nego na učenje, zbog čega je škola, nedavno, adekvatno i opremljena. Osim toga, zahvaljujući brojnim, atraktivnim projektima poput laserske harfe, solarnog automobila i stabla, kao i planiranog robota, evidentno je i kako smo sve prepoznatljiviji među osnovnoškolcima.“, istaknula je, predstavljajući Elektrotehničku i ekonomsku školu, ravnateljica Mulller Zoričić.

Uz Gimnaziju i Elektrotehničku i ekonomsku školu, novogradiški osmaši mogu izabrati i Industrijsko obrtničku školu, još jednu obrazovnu ustanovu koja nameće trendove i učenike uspješno priprema za tržište rada. Škola je to koju je osmašima i njihovim roditeljima predstavila pedagoginja Mirela Brlić Trnka.“ Za ovu smo školsku godinu pripremili 134 upisna mjesta u čak 11 zanimanja, jer cilj nam je, prije svega, odgojiti dobre, čestite i vrijedne ljude, a onda i kvalitetne majstore i stručnjake. Osim toga, upisujemo i pola razreda-10 učenika- u zanimanju automehatroničar i 10 u zanimanju instalater kućnih instalacija. Dva su to zanimanja u sustavu jedinstvenog modela obrazovanja u kojima se stručna praksa odrađuje kod licenciranog majstora. Tu je i razred učenika CNC operatera, trećina razreda montera i obrađivača rezanjem i deformacijom, ist toliko u zanimanjima stolar i korjač, jedan razred prodavača, jedan odjel konobara i 20 kuhara, te, dva zanimanja na koja smo posebno ponosni, jer riječ je o zanimanjima za učenike s teškoćama u razvoju koji imaju izravan upis-pomoćni kuhar, slastičar i pomoćni bravar.“, upoznala je, predstavljajući Industrijsko obrtničku šklu, pedagoginja Brlić-Trnka. Uz redovna domaćinstva državnim i regionalnim smotrama znanja, škola je ovo poznata i po velikom broju uspješno realiziranih Erasmus + programa koji su rezultirali trajnim prijateljstvom sa školama iz Njemačke, Austrije i Mađarske, te, što je posebno važno, i stručnom praksom na „stranom terenu“ i stranom jeziku.

TEKST: S. Tarbuk   FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn