GRAD LIPIK: Svečanim mimohodom pobjednika obilježena 32.obljetnica oslobođenja i Dan branitelja Lipika

Datum objave: 03. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

LIPIK – Svečano i dostojanstveno, 2. prosinca je obilježen Dan branitelja Lipika i 32. obljetnica oslobođenja Grada od velikosrpskog okupatora. Tog su dana Lipik, Zapadna Slavonija, ali i cjelokupna Republika Hrvatska svjedočili jednom od najblistavijih događaja Domovinskog rata. Poslije stotinu dana krvavih borbi, silnih žrtava, stradavanja i gotovo 100 postotnog razaranja Lipik je oslobođen od neprijatelja i tako postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Svečanost obilježavanja Dana branitelja Lipika počela je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Dobrovcu, a potom i kod spomenika braniteljima Lipika te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu hrvatskih branitelja Lipika, nakon čega je uslijedio mimohod pobjednika ulicama Lipika sve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na lipičkom gradskom groblju. Dostojanstveno i s pijetetom učinili su to izaslanici visokih državnih dužnosnika, među kojima su bili brigadir Dražen Batrnek, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Dren Stoček, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja te voditelj Veteranskog centra Podružnice Daruvar, Dalibor Bajči, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice.

Također su bili prisutni predstavnici brojnih braniteljskih udruga, uključujući predstavnike Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, Udruge veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, predstavnike braniteljskih udruga iz Kutine i Križevaca, predstavnike HVIDRA-e Zabok, članove Udruge veterana i dragovoljaca 1. gardijskog zdruga, Udruge Zavjet, Merčepovce, te predstavnike i korisnike Doma hrvatskih veterana. Počast su, potom odali i članovi delegacije Grada Lipika, Grada Pakraca i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođene gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i predsjednikom Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom. Nakon svete mise za sve poginule branitelje, koju je u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku predvodio vlč. Roko Ivanović, program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je u restoranu Ergela, a svojim nastupom su ga uveličali članovi KUD-a „Bektež“.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, kao domaćin svečanosti, s poštovanjem je pozdravio uzvanike, ističući posebno hrvatske braniteljice i branitelje, naglasivši kako se najznačajnijeg i najvažnijeg dana Grada Lipika prisjećamo s posebnim emocijama i nadasve velikim ponosom jer Lipik je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj kojeg su uz njegove stanovnike branili i dragovoljci iz čitave Hrvatske, a koji i danas, 32 godine kasnije na obilježavanje ove velike pobjede dolaze u Lipik. „Da nije bilo hrvatskih branitelja u tim trenucima, ni nas ne bi bilo ovdje i ne bismo baštinili sve ono dobro što radimo kako bismo razvijali Grad i Republiku Hrvatsku“, rekao je gradonačelnik Kasana, istaknuvši kako se tih dana upravo ovdje, u Lipiku, izrazito osjećalo hrvatsko jedinstvo. „Stoljećima su Hrvati sanjali o svojoj domovini, a ova je generacija stvorila državu i na to moramo biti ponosni“, naglasio je gradonačelnik te istaknuo važnost prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije.

„Mi danas trebamo biti ponosni, mi smo pobjednici, a vi u Lipiku ste prvi bili pobjednici“, naglasio je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, osvrnuvši se na turbulentna ratna vremena, prisjetivši se 6. prosinca 1991. godine i ponosa koji je osjetio kad je čuo za povijesni trenutak kad je Lipik oslobođen. „Lipik je 1991. godine izgledao strašno, bio je zapaljen, srušen, ali nikad nije bio poražen. Danas je Lipik jedno veliko gradilište, a zaslužni za to što možemo razvijati Lipik, upravo su njegovi branitelji koji su to omogućili“, rekao je, između ostaloga, dožupan Troha. Izaslanik potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra obrane Dalibor Bajči u svom je obraćanju prenio poruku poštovanja hrvatskim braniteljima zahvalivši im za sve ono što su činili u Domovinskom ratu, kao i sve ono što čine u miru, čuvajući uspomenu na te ponosne dane. Današnje generacije lipičke djece i mladih srećom nisu proživljavale ratne strahote, ali dobro znaju što se događalo u njihovom gradu. O Domovinskom ratu uče u školi, slušaju priče svojih roditelja, djedova i baka, i ponosni su na povijest svoga kraja, koju, zajedno s poviješću Domovinskog rata, obrađuju i u školama. Značajna obljetnica bila je i prigoda da nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik – Patricija Petrušić, Ana Adžijević i Smion Golubić, pročitaju svoje literarne radove na temu Domovinskog rata i prime prigodne nagrade.

TEKST: S. P.              FOTO:compas.com.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn