“GOJZERICE” NA BJELOLASICI – Na vrhu led, u dolini procvali kukurijeci…dva dana u brdima s dobrom ekipom

Datum objave: 21. 2. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – I ove su se godine požeške “Gojzerice” pridružile planinarima iz cijele Hrvatske na zimskom usponu na Bjelolasicu. Bio je ovo jubilarni, 20. zimski uspon na vrh Kula (1.534 m) na kojem se okupilo više od 600 planinara. Požeški planinari opisali su svoje dojmove.

Dan kao naručen…sunce  s temperaturom u plusu. Iako se Begovo Razdolje, iz kojeg je polazišna točka na uspon, nalazi na 1.060 metara nadmorske visine, snijega je bilo tek u tragovima. No, kako smo se približavali vrhu, bilo ga je sve više, a oko nas su se pružali prekrasni bijeli prizori. No, nije baš sve ispalo tako bajkovito kako se činilo. Na završnom, ujedno najstrmijem dijelu uspona, snijeg se pretvorio u led. Noć prije prekrilo ga je oko 2 cm snijega. Skliza za poželjeti, no ne i u planini.

HGSS-ovci su bili neumoljivi i na vrh su puštali samo one s “pravim” derezama. Tzv. žabice nisu dolazile u obzir. Gojzerice ostaju u podnožju samog vrha, ali ne sve. Uvijek spremne dereze u ruksaku imao je i ovom prilikom Zdravko te se s tek nekoliko (od 600 prisutnih) planinara popeo na Kulu. Prekrasan dan trebalo je dobro iskoristiti pa smo odlučili vratiti se do sela najdužim putem. Grah, druženje, spavanje pa ujutro u nove izazove. Na red je došao Klek. Odlučili smo da ovaj puta idemo do vrha, kako god bilo. I nije bilo lako. Opet nas je na najstrmijem dijelu staze dočekao led. No, na Kleku je postavljena užad pa smo se uspjeli popeti do vrha. Ovaj puta svi. Neizbježno fotografiranje, sunčanje poput guštera na stijenama i sklapanje novih prijateljstava. Razmijenili smo brojeve s planinarima iz Cazina. Pozvali su nas k sebi na rafting i u planine, a mi smo uzvratili pozivom na Papuk i Požešku goru.

U prekrasnoj prirodi, sunčanim danima, na svježem zraku i savršenom smještaju kod domaćice Helene dva su nam planinarska dana proletjela. Ni adrenalina po stijenama Kleka nije nam nedostajalo. U zimsku su se avanturu ove godine uputile Gojzerice Marko, Dražen, Stjepan, Zdravko i Lidija.

U Lipiku se pridružio Stjepan iz tamošnjeg planinarskog društva, u Zagrebu Davorin (Požežanin sa zagrebačkom adresom) i Iva , oboje s iskaznicom Gojzerice. U Jastrebarskom se ekipi pridružio i jaskanski planinar Hrvoje. I nije nam bilo važno što se vidimo po prvi put jer planinari su dobri ljudi, a planine imaju tu čudnu moć zbližavanja. Pred nama su 10. ožujka Obiteljski izlet na Požešku goru te 16 i 17. ožujka izlet na Medvednicu. Pridružite nam se!

IZVOR: HPD Gojzerica Požega

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn