GODIŠNJE IZVJEŠĆE – Stanje sigurnosti na području PU požeško-slavonske u 2015. godini

Datum objave: 18. 2. 2016. | Kategorija: Crna kronika

DSC02190

POŽEGA – Prema podacima o kretanju kriminaliteta, stanje sigurnosti na području PU požeško-slavonske u 2015. godini je bilo zadovoljavajuće. Pri tom se ističe stupanj razrješenosti  kaznenih djela koji je iznosi visokih 78,8 posto, naglasio je načelnik PU požeško-slavonske Dario Dasović na konfereniciji za medije.

“Tijekom 2015. godine policijski službenici obradili su 1224 kaznena djela  i to 723 djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, 414 po privatnoj tužbi i 87 djela za koje se ne progoni zbog izostanka prijedloga. U odnosu na 2014. godinu zabilježeno je ukupno 90 djela ili 6,8 posto manje. Povećanje broja djela po službenoj dužnosti, za 8,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, pratilo je povećanje koeficijenta naknadne otkrivenosti koji je 2015. godine iznosio 64,1 posto i koeficijenta razriješenosti kaznenih djela koji je iznosio visokih 78,8 posto što je i nadalje  iznad državnog prosjeka (61,1 posto),” naglasio je Dasović dodajući kako je to rezultat rada, ali i dobrog odnosa s građanima te razumijevanja područja na kojem djeluju.

Broj prijavljenih kaznenih djela po službenoj dužnosti na području PU požeško-slavonske u proteklih deset godina ne pokazuje značajnije oscilacije i kreće se između 600 i 700 djela. Nazastupljenija su djela iz linije općeg kriminaliteta, 566 djela što je 9,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Gotovo polovicu u ovoj liniji kriminaliteta ili 48 posto čine imovinska djela i to najvećim dijelom teške krađe kojih je zabilježeno 114 i čiji je broj smanjen u odnosu na prethodnu godinu za čak 27,2 posto, te krađe kojih je evidentirano 98 odnosno šest više nego lani.
“Osim krađe novca, cigareta, nakita, drvne mase, alkoholnih pića, radnog alata i tehničkih uređaja koji su najčešće meta provalnika bilo je i krađe povrća kao napr. u jednom kaznenom djelu 43 kg luka i 26 kg rajčice, zatim 280 glavica kupusa i sl. te krađu bureta s oko 40 litara rakije. Budući da se osjećaj sigurnosti kod građana uvelike manifestira kroz percepciju sigurnosti njihovog doma upravo teške krađe i krađe iz kuća i stanova bile su i ostaju nadalje jedan od prioriteta PU u ovoj godini,” dodao je Dasović.

DSC02192

U liniji organiziranog kriminaliteta zabilježena su 42 kaznena djela, što je za tri djela više nego u 2014. godini. Najviše se djela odnosi na nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavu oružja i eksplozivnih tvari, čak 40 djela (6 više nego lani). Prema načelnikovim riječima, protiv ove vrste kriminaliteta uvelike pomaže preventivna akcija policije „Manje oružja – manje tragedija“. Građani su tako tijekom 2015. godine policiji dragovoljno predali veliku količinu oružja, streljiva i raznih eksplozivnih predmeta – 19 komada automatskog oružja, 76 ručnih bombi, 6 mina i 90 drugih rasprskavajućih predmeta. Također je predano 22 komada repetirajućeg i poluautomatskog dugog oružja te 11 pištolja i revolvera. Građani su dragovoljno predali i preko 10.764 komada streljiva te preko 4 kilograma eksploziva.

Tijekom protekle godine realizirano je i niz preventivnih projekta namijenjenih djeci, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom, a u 2015. godini zaživio je i projekt e-Sigurnost koji građanima pruža mogućnost da anonimno i brzo putem svojim pametnih telefona prijave sumnju na prekršaj ili zločin.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn