GO OUT AND DANCE – Ples je uvijek bio, i ostat će, univerzalni jezik, razumljiv svima

Datum objave: 06. 5. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Sportski prostor Rekreacijskog centra u Požegi danas je nakratko postao plesna scena na otvorenom.  Plesni projekt “Go out and dance” kojim se već tradicionalno obilježava Međunarodni dan plesa, danas je na poziv UO Plesna radionica Ilijane Lončar okupio brojne plesače i ljubitelje plesa u zajedničkoj misiji – proslaviti plesom ples kao univerzalnu umjetničku vrijednost.

Iako kiša nije dozvolila plesno slavlje na sam Međunarodni dan plesa, 29. travnja, današnji “Go uot and dance” bio je više no uspješan. I kako je,  na inicijativu Plesnog centra Tala i Nomadske plesne akademije i zahtijevao ovogodišnji program, točno u 18 sati svi plesači i gledatelji, svi klinci i klinceze, veliki i mali, zajedno su uplesali na prostor i spojeni plesom na trenutak zastali kako bi poslali u svijet sliku žive skulpture i možda na trenutak dodirnuli onaj osjećaj savršenstva koji je, kao privilegij, poklonjen samo plesačima.

nn

Jer, tako stoji i u hrvatskoj poruci koju je ove godine za Međunarodni dan plesa napisao ravnatelj baleta HNK Leonard Jakovina, a danas ju je pročitala i Ilijana Lončar: “Plesači su glasnici bogova”, citiram Marthu Graham koju su zvali majkom modernog plesa. Iza njezinih riječi stoje mudrost i nevjerojatna snaga, jer gledajući umjetnost kao što je ples katkad mi pada na pamet misao da svatko od tih predivnih bića izgleda kao nekakav svevišnji poslanik koji se na trenutak spustio među nas. Ples je uvijek bio, i ostat će, univerzalni jezik, razumljiv svima, jer što bi naš svijet bio bez njega?”

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn