GKUD POŽEGA – Požeški folkloraši na Međunarodnoj smotri „Mostovi Balkana”

Datum objave: 08. 7. 2019. | Kategorija: Susreti

 POŽEGA – Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega vratilo s trodnevne ljetne turneje. Požeški folkloraši bili su sudionici Međunarodne smotre folklora „Mostovi Balkana” u Prijepolju, gradu smještenom između rijeka Lime i Mileševke u Srbiji.

Smotra je to koja okuplja velik broj kulturno umjetničkih društava iz raznih zemalja, a ove godine, upravo je GKUD-u Požega pripala čast predstavljati Republiku Hrvatsku, Požeško – slavonsku županiju i Grad Požegu na manifestaciji.

Požežani su prikazali tradicionalne pjesme i plesove svoga zavičaja koreografijom „Vesel’te se divojčice” umjetničkog voditelja i folklornog pedagoga Nikole Kramara. Uspješna izvedba i prikaz požeške tradicije sa svojom posebošću – tamburom, narodnom nošnjom te troglasnim pjevanjem izazvali su oduševljenje brojne publike.

Društvo je tijekom tri dana bilo smješteno u Manastiru Mileševa poznatom po freskama koje su uvrštene među najbolja europska likovna ostvarenja 13. stoljeća od kada manastir i datira. Smještaj su dijelili s KUD-om „Pljevlja” i Etno grupom „Teferidz” iz Crne Gore te KUD-om „Ljiljan” iz Makedonije gdje su stvorili nova prijateljstva koja će zasigurno „uroditi” novim odlascima na Međunarodne smotre folklora.

„Uspješno smo predstavili bogatstvo i kulturu našega naroda te razmijenili kontakte s ostalim sudionicima Međunarodne smotre kako bismo i dalje svi zajedno prenosili običaje kraja iz kojega dolazimo i podupirali ljubav prema tradiciji i na nekim novim smotrama. Zahvaljujem se Gradu Požegi i gradonačelniku Darku Puljašiću te Požeško – slavonskoj županiji i županu Alojzu Tomaševiću na danoj potpori pri odlasku na smotru. Hvala i svim vinarima i raznim OPG-ovima koji su donirali svoje proizvode koje smo poklonili domaćinima. Vina su donirale vinarije Kutjevo, Galić, Perak, Krauthaker, Adžić, Jogun i Mijatović dok je OPG obitelji Ribičić iz Grabarja donirao sir, a OPG Tomašević eko pekmez od šljiva.” izjavila je Hana Mijatović, predsjednica GKUD-a Požega.

TEKST: S. P.      FOTO: GKUD Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn