GIMNAZIJA U POŽEGI – Uz izvrsne rezultate na državnoj maturi i upisima, nakon devet godina konačno i financijska stabilnost

Datum objave: 13. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Nakon sto dana od stupanja na dužnost ravnatelja, dr. sc. Vesna Vlašić, dotadašnja pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, predstavila je javnosti postignute rezultate na obrazovnom ali i na financijskom planu. Ove godine Gimnazija je upisala pet razrednih odjela s po 20 novih učenika, a nakon devet godina velikih financijskih problema i zaduženosti za iznose od više stotina tisuća kuna, Gimnazija od srpnja ove godine ima i pozitivan račun i financijsku stabilnost.

“Iznimno smo zadovoljni s upisima, u prvi razred Gimnazije upisali smo pet razrednih odjela s po 20 učenika. Imamo dva razreda Prirodoslovno-matematičke i Opće gimnazije te jedan razred Jezične gimnazije. U odnosu na prošlu godinu dobili smo razred Jezične gimnazije i s tim sam vrlo zadovoljna. Ove godine imamo ukupno 399 učenika koji su raspoređeni u 19 razrednih odjela, te 61 učenika Glazbene škole koji kod nas slušaju opće predmete. Zadovoljni smo i državnom maturom, a podaci pokazuju kako je od 131 učenika koji su izašli na državnu maturu njih 79 upisalo željeni fakultet. Mislim da je to vrlo dobra rezultat,” naglasila je ravnateljica Vlašić.

Vrlo dobar rezultat, uz puno truda i podršku osnivača škole Požeško-slavonske županije postignut je i na financijskom planu. “Gimnazija je konačno zatvorila sve dugove, oni su bili više stotina tisuća kuna – od pola milijuna na niže, i zadnji status je bio 150 tisuća kuna . Od srpnja ove godine Gimnazija je konačno, nakon devet godina pozitivna. Trudit ću se održati tu financijsku stabilnost, puno toga će se morati racionalizirati jer škole se isključivo financiranju prema broju učenika koji se u ovoj školi unazad deset godina, nažalost, smanjio gotovo za 50 posto. Prostor je ostao isti, tehnologija je sofisticirana i u nju treba ulagati i to sve zahtjeva znatna financijska sredstva, no uz pomoć osnivača, donacija i natječaja na koje se javljamo, nadam se kako ćemo održati tu financijsku stabilnost,” naglasila je Vlašić.

U prvih sto dana njenog ravnateljstva riješen je i veliki problem održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture.”Prije tri godine Biskupija je krenula u adaptaciju sportske dvorane uz staru gimnaziju koju su koristili i naši učenici. Od tada plan i program tjelesne zdravstvene kulture se zapravo improvizirao i profesori su bili pravi čarobnjaci. Adaptiran je i jedan prostor u potkrovlju, nastava se izvodila i na hodnicima no sve to nije odgovaralo uvjetima i nastava nije bila primjerena. Evo, upravo jučer “zapečatila” s dogovor s nadležnima u Javnoj ustanovi Sportski objekti Požega i uz potporu Grada Požege, uspjeli smo da naši učenici od 1. studenoga do 1. travnja koriste dvoranu “Tomislav Pirc” i da se tamo odvija cjelokupna satnica. Nakon tri godine, konačno će se i nastava tjelesnog odgoja organizirati na način kako je to zakonom propisano,” pojasnila je ravnateljica Vlašić. Naravno, ozbiljno se promišlja o trajnom rješenju nedostatka sportske dvorane.

“I tu smo učinili pomake. Projekt sportske dvorane je spreman, on iznosi oko 33 milijuna kuna. Sada smo trenutno u fazi postupka prijenosa vlasništva. Naime, vlasnik ove zgrade i pripadajućeg zemljišta je Ministarstvo znanosti, a na sve natječaje EU mogu se prijaviti samo vlasnici. Stoga smo sada u fazi tog postupka i nadam se kako ćemo vrlo brzo, temeljem novog Zakona o državnoj imovini koji je stupio na snagu u lipnju i taj problem riješiti kako bi tu dvoranu mogli aplicirati na adekvatne natječaje. Svi dionici koji su zainteresirani za taj prostor usuglasili su se kako je to projekt od najvažnijeg interesa za županiju što se tiče školstva. Za tu dvoranu osim Požeško-slavonske županije koja je osnivač Gimnazije i Glazbene škole, za tu dvoranu zainteresirani su i Grad Požega, odnosno Osnovna škola Julija Kempfa i Veleučilište. Očekujem stoga da će svi čimbenici lobirati za taj projekt kada takav natječaj izađe i vjerujem kako će to biti u mom petogodišnjem mandatu,” rekla je Vlašić dodajući da uz sve navedeno, nisu zanemarili i izvannastavne sadržaje i obrazovne programe koji pomažu intelektualnom razvoju učenika ali i obogaćuju svakodnevni rad u školi poput raznih kulturno-umjetničkih i znanstvenih sekcija ali i natjecanja koja osim prepoznatljivosti donose školi i izravne koristi u obliku nagrada i tehničke opreme.

“Od ukupnog broja učenika njih 50 posto sudjeluje na županijskim regionalnim natjecanjima, a njih pet posto se plasira na državna natjecanja. Pri tom se javljamo i na međunarodna natjecanja na kojima ćemo sudjelovati i ove godine. Upisali smo najbolje učenike, imamo kadar koji nas može dovesti do postignuća koja smo i do sada imali i pred nama su izazovi kojima možemo odgovoriti,” rekla je Vlašić uz najavu da se Gimnazije već sada priprema i za proslavu 320. obljetnicu postojanja. “Iduća godina koja je pred nama značajna je za našu školu, ali i za cijeli grad te županiju. Veliki je to jubilej, jedna smo od pet najstarijih škola u državi i namjeravamo to dostojno obilježiti,” zaključila je ravnateljica Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn