GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA SLAVI 100. ROĐENDAN – Ponosno, svečano i sa stilom

Datum objave: 31. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Osnovana 31.siječnja 1919.godine naredbom Povjerenstva za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, čitavo je stoljeće duša mjesta, čuvarica kulturnog i nacionalnog identiteta, odraz života grada i društveno političkih zbivanja u najširem smislu. Prisjećajući se svoje prošlosti, ponoseći se aktualnim trenutkom, najavljujući budućnost Gimnazija Nova Gradiška slavi 100-ti rođendan!

Škola je duša svakog mjesta, a gimnazija kao najizvrsnija od njih, škola kakva je prijeko potrebna svakoj sredini. Potvrđuje to čitavo stoljeće Gimnazija Nova Gradiška, čuvarica kulturnog i nacionalnog identiteta, odraz života grada i društveno političkih zbivanja u najširem smislu, škola iz koje su na put uspjeha krenuli brojni veliki i znani ljudi. Osnovana 31.siječnja 1919.godine naredbom Povjerenstva za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, smještena u najljepšu zgradu u gradu izgrađenu 1896. godine prema nacrtima leipziških arhitekata Ludviga i Hulsnera, Gimnazija Nova Gradiška u proteklih je sto godina, rastući i razvijajući se zajedno sa svojim gradom, izrasla u elitnu, suvremenu školu za novo doba, školu koja ljubomorno čuva svoj jedinstveni „vintage“ šarm i djelujuje „blago u postupanju, jasno u načelima“.

Jubilej kakvog se ne bi postidjele ni puno veće i urbanije sredine, stara je dama, kako i priliči njenim godinama, proslavila sadržajno i sa stilom, u društvu onih čiji su životi isprepleteni s njenim, jer, kako je tijekom središnje svečanosti, „listajući stranice“ povijesti, istaknula ravnateljica, profesorica Ljiljana Ptačnik, „Nova Gradiška i njena Gimnazija vole se javno.“

Dokazali su to, u prepunoj dvorani Doma kulture, mnogobrojni dragi gosti i čestitari, umirovljeni profesori, predstavnici javnog, političkog i društvenog života grada i županije, prisjećajući se, zajedno sa slavljenicom, njene živopisne prošlosti, slaveći aktualni trenutak i budućnost koju Gimnazija, kao jedna od 74 pomno odabranih „Škola za život“ već živi.

„ Rođendan naše škole dan je zahvalnosti za sve dobro što su nam naši preci, profesori i učenici ostavili u naslijeđe, dan ponosa na sve što smo zajedno stvarali kako bi Gimnazija Nova Gradiška bila ono što je danas – rasadište obrazovanih, moralnih i duhovnih vrijednosti i saznanja, mjesto gdje se uči i spoznaje. Uz brojne aktivnosti i realizirane projekte, ponosimo se uspjesima svojih učenika i nastavnika i s puno dobre volje promičemo toleranciju, humanost, ljudska prava i zaštitu prirode. Škola smo koja je dala tri državna prvaka iz hrvatskog jezika, matematike, latinskog, ulazeći ravnopravno u utakmicu s velikim renomirani školama iz Zagreba, Rijeke, Splita, a zavidni su i uspjesi naših učenika na ispitima državne mature. Od 2002.godine nositelji smo titule Međunarodne eko škole i škole koja ostvaruje niz projekata poput Eureke, Stemp genijalaca, Erasmusa, dana otvorenih vrata, a od rujna prošle godine i jedna od pet gimnazija dabranih za sudjelovanje u programu eksperimentalne kurikularne reforme. Za jednu damu u ozbiljnim godinama, mislim kako se sasvim dobro držimo“ , upoznala je ravnateljica Gimnazije, profesorica Ptačnik, ističući kako bi sve bilo puno teže da nije razumijevanja i stalne podrške osnivača, Brodsko posavske županije i Grada Nova Gradiška.

Da je riječ o istinskoj školi za 21.stoljeće potvrdio je i nekadašnji Gimnazijalac, danas prvi čovjek grada, novogradiški gradonačelnik, Vinko Grgić. „Iako školu ne čini zgrada, već ljudi koji je, ugrađujući u nju svoje misli i djela, čine živom, red je spomenuti i kako je prostor u kojem Gimnazija djeluje u svoj životopis do danas upisao 123 godine. Škola je to ljepotica kojom se svi ponosimo i jedna od najprepoznatljivijih vizura grada“, istaknuo je gradonačelnik poželivši Gimnaziji još puno uspješnih godina.

Želja je to i osnivača, Brodsko posavske županije koja će se pobrinuti i za energetsku obnovu zgrade i dugosanjanu sportsku dvoranu, za koju je napravljeno idejno rješenje. Zaslužuje to škola iz koje su na put uspjeha, krenuli brojni veliki i znani ljudi-književnici Ivo Štivičić, Tito Bilopavlović, Kazimir Klarić, Tomislav Đurić, Miro Gavran, likovnjaci-Ferdinand Kulmer, Tomislav Petranović, Antun Maračić pa i operna primadona Mirka Klarić. Podsjetio je na to, čestitajući Gimnaziji 100. rođendan, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić.

„Malo je institucija u Županiji koje se mogu pohvaliti ovako velikim i značajnim jubilejom. Riječ je o stoljeću uspješnog rada i djelovanja u koje su, uz živote i sudbine brojnih učenika, roditelja i profesora, utkani i ratovi i pobjede i različiti društveno-politički sustavi i uređenja. Zbog toga, Gimnazija je puno više od obrazovne ustanove, ona je istinski kroničar vremena i povjesnica Grada, jer riječ je i o zgradi koju, navratite li u Novu Gradišku, ne možete ne vidjeti. Vrijednosti koje njeguje, vještine i znanja koja prenosi, entuzijazam i trud njenih profesora, roditelja, bivših i sadašnjih učenika, uz njenih prvih 100 godina, svima nam služe na čast i ponos“, zaključio je brodsko posavski župan, najavljujući nova ulaganja i trajnu brigu za najizvrsniju novogradišku obrazovnu ustanovu.

Rođendan Gimnaziji na iznimno su kreativan način, u formi mjuzikla, sjajnim nastupom čestitali njeni učenici i profesori, a, učinili su to, posjetom školi u prijepodnevnim satima i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, pomoćnici ministrice Lidija Kralj i Vlado Prskalo.U prigodi vrijednog jubileja, zajedničkim zalaganjem načelnika općina šireg novogradiškog područja otvorena je suvremena učionica stranih jezika, a tijekom trodnevnog programa, uz svečanu sjednicu nastavničkog vijeća, otvoreno je nekoliko zanimljivih izložbi, predstavljen školski list „Zvono“, „Mala knjiga kratkih priča“, „Digitalna monografija“ i promotivni film o Gimnaziji.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn