GASTRO MANIFESTACIJA – Fajfer Fest 2018 u Čaglinu

Datum objave: 17. 12. 2018. | Kategorija: Susreti

ČAGLIN – U organizaciji Općine Čaglin, a uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije u Čaglinu je održan prvi Fajfer Fest, gastro manifestacija posvećena promociji uzgoja crne slavonske svinje. Organizaciju su pomogli brojni članovi lovačkih, vatrogasnih, sportskih i drugih udruga, LD Vidra, DVD Čaglin, NK Omladinac Čaglin, Udruga mladih, žena i Udruga umirovljenika, a odazvao se veliki broj posjetitelja.

Nekoliko uzgajivača crne slavonske svinje predstavilo je reprezentativne uzorke ove autohtone pasmine svinja, a posjetiteljima su ponuđeni i brojni specijaliteti spravljeni od mesa fajferice i po tradicionalnim slavonskim receptima.

“Ovo je naša prva gastor manifestacija ove vrste koju smo organizirali, a nakon ovako velikog odaziva, uvjeren sam kako će postati tradicija. Željeli smo organizirati orginalnu priredbu koja će imati i edukativni karakater i u čijem je središtu naša crna slavonska svinja. Fajferica je dio naše povijesti, dio naše kulture, godinama je bila uzgajana na ovim područjima a naša želja je da taj uzgoj ponovno vratimo. Kako i na koji način čut ćemo i na edukaciji koju smo pripremili, a u kvalitetu mesa fajferice uvjerit mnogi će se uvjeriti kušajući pripremljena jela,” naglasio je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač pozdravljajući okupljene sumještane i goste.

Posjetiteljima se obratio i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, inače i domaćin, Čaglinčanin koji aktivno sudjeluje u svim lokalnim projektima. “Hvala vam svima na podršci ovoj našoj novoj inicijativi, za koju smo godinama tražili temu. Sada je došlo vrijeme i za jednu takvu edukativno zabavnu manifestaciju kada se u Čaglinu događa pravi bum investicija. Danas imamo oko 40 milijuna kuna vrijednih investicija i nekoliko gradilišta u samom Čaglinu i okolnim naseljima. Mi iz temelja mijenjamo ovo naselje kroz novu infrastrukturu, mijenjamo kvalitetu i standard življenja na ovom prostoru, pa i s time dolazi vrijeme i za ovakve manifestacije,” nalgasio je Jakopović.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević jedna je od inicijatora povratka crne slavonske svinje u ruralna slavonska područja, godinama se tražio originalni rasplodni materijal, a svima koji su željeli krenuti s uzgojem Požeško-slavonska županija je davala poticaje za nazimice. Sada se odobrava i poticaj za izgradnju ograda u prostoru na kojemu se kreće s uzgojem. “Od nekoliko nabavljenih jedinki za rasplod, točnije 10 prije nekoliko godina, danas imamo u uzgoju preko 1.000 jedinki crne slavonske svinje. Sve smo podredili tome, a uz znanost i vaše vrijedne ruke uzgajivača od tih tisuću uskoro ćemo imati desetke tisuća fajferica. Sufinanciramo nabavku certificiranih nazimica i stoga pozivam sve koji to žele, javite se u županiju i ostvarite svoje poticaje. Na području Čaglina sigurno ima puno prostora koji nisu za ratarstvo, ali se mogu prilagoditi za stočarstvo i uzgoj crne slavonske svinje. Ovo je centralni prostor svih pet slavonskih županija i odavde može krenuti projekt povrata crne slavonske svinje. Ove godine na prostoru Požeško-slavonske županije razvijat će se i graditi i Centar za kompetenciju za obrazovanje u poljoprivredi, gdje ćemo imati i oglednu farmu crne slavonske svinje. Uz farmu bit će i prerađivački pogoni za preradu. Naši Slavonci su poznati kao skromni, koji vole raditi i počastiti, no vrijeme je da se i ta vrijedna proizvodnja naplati. Jedan od takvih brendova, koji nigdje u Europi nema takve uvjete za uzgoj, je crna slavonska svinja, koju možemo dobro prodati kroz mesne i suhomesnate proizvode upravo toj Europi. Neka fajferica bude upravo i poveznica za turizam koji ćemo ovdje organizirati od Sovskog jezera do ovih naših još neotkrivenih kutaka, gdje će ljudi dolaziti i zbog te kvalitetne hrane,” naglasio je ovom prilikom župan Alojz Tomašević.

U zabavnom dijelu Fajfer festa nastupili su tamburaši TS De Gotho iz Grabarja pod vodstvom Mihaela Ribičića, te folklorna društva, KUD Bektež i Zavičajni KUD Rama iz Pleternice.

TEKST: S. P/ D. K.         FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn