FOTO IZLOŽBA “ŠUMA OKOM ŠUMARA”- Omiljeni prateći sadržaj Novogradiškog glazbenog ljeta

Datum objave: 15. 8. 2017. | Kategorija: Kultura

SET

NOVA GRADIŠKA – Iako su cjelovečernji koncerti i tri žanrovski različite glazbene večeri najomiljeniji dio Novogradiškog glazbenog ljeta, središnja gradska manifestacija i ove godine nudi niz popratnih sadržaja vrijednih pažnje. Poput, recimo, izložbe „Šuma okom šumara“, koju zaljubljenici u fotografiju nisu propustili.

Priča koja odavno nije samo novogradiška službeno je počela 2011.godine, iste one koju su svijet i Ujedinjene nacije, na prijedlog Hrvatske, proglasili Međunarodnom godinom šuma, želeći globalno jačati svijest o značaju šumskih eko sustava za život na zemlji. 2011.godina tako je, posredno i neposredno, svim zaljubljenicima u šume, ali i stručnjacima koji su profesiojom vezani uz šumske eko sustave, pružila priliku da čaroban svijet drveća, flore, faune i jedinstvene biologije, približe svima.

ng1

Fotografija se, u tom smislu, pokazala kao idealan medij,a izložba “Šuma okom šumara“ kao sjajna prilika da se s ljepotom umjetnosti ali i ljepotom šume uhvaćene foto aparatom, upozna šira javnost. Za organizacijski i idejni dio izložbe zaslužni su članovi bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, kojima su se, s vremenom, pridružili i kolege šumari iz ostalih hrvatskih gradova, uključujući i Novu Gradišku čiji je šumarski ogranak bio i prvi koji je izložbu ugostio.

ng5

Riječ je o postavu od ukupno 380 fotografija 40-ak autora, među kojima i nekoliko Novogradiščana-višestruko nagrađivani Goran Dorić, Hrvoje Čeliković, Igor Vrbanić i Zdravko Mišić. Kako su fotografije svojom kvalitetom vrlo brzo prerasle lokalne, pa i nacionalne okvire, one najuspješnije dobile su čast biti izložene u New Yorku. Na početke šumske i šumarske foto priče, šest godina kasnije, na 13.salonu fotografija otvorenom u okviru 22.Novogradiškog glazbenog ljeta, podsjetili su Oliver Vlainić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, voditelj Uprave šuma podružnica Nova Gradiška, Hrvoje Žakić, te predsjednik novogradiškog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, Mario Bošnjak.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: novagra.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn