FIŠIJADA U PLETERNICI – Tajna dobrog fiša krije se u vodi, tvrdi majstor pobjedničkog fiša Josip Antolović iz Beravaca

Datum objave: 18. 6. 2017. | Kategorija: Susreti

N

PLETERNICA – Da je riba sve omiljeniji specijalitet i u Slavoniji, dokazali su, 11.godinu za redom, tradicionalnom Fišijadom, „Pleternički čoraci“, uz podršku grada. Gastro natjecateljska manifestacija ove je godine u Pleternici okupila čak 50 kuhara-amatera s kontinenta i mora, ali i ekipu gradiščanskih Hrvata iz prijateljskog mađarskog mjesta Kemlja. Najbolji je fiš, prema ocijeni stručnog suda, skuhao Josip Antolović iz Beravaca.

Iako je tajna dobrog fiša, kunu se svi istinski majstori, u vrhunskoj crvenoj paprici, ima nešto i u vodi. Tvrdi tako Josip Antolović iz Beravaca, pobjednik ovogodišnje Fišijade u Pleternici, kuhar –amater, majstor pobjedničke pikantne riblje juhe kojoj je stručni sud dodijelio 75 bodova. Samo tri boda slabiji bio je osvajač drugog mjesta- Ivan Sever iz Velike Kopanice, dok je treći najbolji fiš i ove godine skuhao Osječanin Davor Tomić, član Udruge „Majstori kotlića Slavonije i Baranje“, obranivši tako prošlogodišnju broncu.

nnnnn

Pleternička manifestacija koja, promovirajući lokalnu gastronomiju, istovremeno okuplja prijatelje, susjede i poznanike, ove je godine u domaćinstvu članova Udruge „Pleternički čoraci“, uz podršku Grada, ugostila 50 kuhara-amatera pristiglih iz cijele regije, majstore od ribe s mora-veselu ekipu iz Kaštel Kambelovca, kao i istinske gastro znalce, posebno kada je riječ o fišu-drage goste, Gradiščanske Hrvate iz mađarskog mjesta Kemlja, duge 33 godine prijateljskog grada s Pleternicom.  “Upravo su prijatelji iz Mađarske zaslužni za ovogodišnji međunarodni „status“ Fišijade, natjecateljske gastro priče koju, iz godine u godinu, prepoznaje sve veći broj posjetitelja, ali i majstora-kuhara. Sjajna je ovo i nama u Pleternici iznimno draga manifestacija, prilika za uživanje u ribljim specijalitetima, prilika za natjecanje, ali prije svega, prilika za druženje i zajedništvo.“,  istaknula je prva žena grada, gradonačelnica Antonija Jozić.

nnn

I mada je, u skladu sa slavonskom sklonošću dobroj gastronomiji, riba bila u prvom planu (kako ona u fišu, tako i ona pripremljena na rašljama), organizatori i dobro domaćini pobrinuli se se i za popratni sadržaj. Bilo je to drugu godinu za redom natjecanje mjesnih odbora „Puzzle“-sadržaj osmišljen po uzoru na globalno popularne, nekada omiljene „Igre bez granica“. U vožnji tački, nošenju jaja u žlici, te nekolicini drugih zabavnih natjecateljskih disciplina okušalo se 11 lokalnih, pleterničkih ekipa i jedna vukovarska.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn