FIŠIJADA U LIPIKU – Najbolji fiš skuhali Valpovčani

Datum objave: 01. 10. 2017. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LIPIK – Posljednju rujansku subotu mještani Lipika obilježili su tradicionalnom, 12.po redu Fišijadom. Natjecanje u kuhanju ribljeg specijaliteta u kojem je gastronomske vještine odmjerilo čak 50 ekipa, dio je sadržaja proslave Dana grada. Prema ocjeni stručnog suda najbolji fiš skuhao je Kristijan Gerhard iz ekipe Valpovačkog kotlića 1, drugi je Drago Sekulić iz Vrbja, a treći Željko Turalija iz ekipe Valpovački kotlić 3.

Slatka ili ljuta, baranjska ili slavonska, bez dobre paprike, reći će vam svaki gastro znalac, nema ni dobrog fiša. Jer, uz okus i gustoću, i boja omiljenog ribljeg specijaliteta itekako govori o njegovoj kvaliteti. Znaju to dobro sudionici 12.lipičke Fišijade, tradicionalnog natjecanja u režiji Turističke zajednice, organiziranog uz Dan grada, na kojem je kuhače odmjerilo čak 50 ekipa pristiglih iz Zagreba, Sesveta, Osijeka, Valpova, Požege, Pakraca, Pleternice, Velike Kopanice, Nove Gradiške, Beravaca, Oriovca, Vrbja, Bodovaljaca, ali i iz grada domaćina. I mada pred sucima natjecanja nije bio ni malo lak zadatak, a valjalo je i nepce sačuvati od ljutine, složili su se da je najbolji fiš pripremio Kristijan Gerhard, član ekipe Valpovački kotlić 1, drugi je Drago Sekulić iz Vrbja, a treći Željko Turalija iz Valpovačkog kotlića 3.

N
„Riječ je o manifestaciji koja iz godine u godinu privlači sve veći broj natjecatelja, ali i još jednoj u nizu gradskih kulturno zabavnih gastro priča kojima Lipik polako, ali sigurno, brendiramo i kao poželjnu kontinentalnu turističku destinaciju. Prepoznaju to i mještani, ali i gosti grada. Osim toga, manifestacije poput ove dobra su prilika i za zaradu, ali i prezentaciju ponude malih lokalnih proizvođača i obrtnika“, izjavio je zadovoljan organizacijom ovogodišnje Fišijade, tajnik Turističke zajednice grada Lipika, Hrvoje Kovačić.  Kako i na koji način ribu spremaju Slavonci, provjerio je i gost iz Rogoznice, privremeni „stanar“ Doma hrvatskih veterana, navrativši kod dragih prijatelja-vatrogasaca , probavši po prvi puta fiš, ali i zaključivši kako je „ puno bolji od sličnog mu, dalmatinskog brudeta“.  „ Fišijada, baš kao i brojne druge naše manifestacije, iz godine u godinu, raste. I to je dobro. Osim toga, turizam je na ovim prostorima oduvijek bio gospodarska grana broj jedan, a njega nema bez sadržaja. Da idemo u dobrom pravcu dokazuje i sve veći broj gostiju koji svoje dolaske u Lipik planiraju upravo prema datumu gradskih manifestacija.“, rekao je prvi čovjek Lipika, gradonačelnik Vinko Kasana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedna od posljednjih ovogodišnjih Fišijada dio je programa obilježavanja Dana grada Lipika koji će službeno završiti 4.listopada, svečanom sjednicom Gradskog vijeća. “ Nakon Fišijade, taman kad se malo odmorimo, nastavljamo u istom smjeru i istom gastro tonu-kolinjem i natjecanjem u pečenju čvaraka, 28.listopada. Radna i kreativna bit će i posljednja dva mjeseca u godini koju ćemo završiti našom, zasigurno najpoznatijom, organizacijski najskupljom i najzahtjevnijom, ali i najatraktivnijom manifestacijom-Mirisi Božića u Lipiku , koju pripremamo još od mjeseca svibnja. Kao i svih dosadašnjih godina, i ovaj ćemo se puta potruditi otići korak dalje, nudeći svojim gostima, poput pravog domaćina, kvalitetu i sadržaj. Spajajući ugodno s korisnim, promovirajući grad, ali i zarađujući“, izjavio je, zadovoljan razvojem turističke priče grada, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.
Uz kuharske zvijezde večeri-pobjednike Fišijade, ona glazbena bio je Kićo Slabinac, čovjek zadužen za koncert i dobar večernji štimung. Ni prvi, a sigurno ne i zadnji put u Lipiku, Kićo je rado prihvatio poziv na Fišijadu, iako mu je, kako kaže, „riba kojom ih je hranio otac pecaroš, pomalo prisjela“, raspoložen za tamburašku feštu do zore.

TEKST: S.Tarbuk           FOTO: D.P/ M.K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn