FILM “RAMCI NEGDJE DRUGDJE” U PLETERNICI – Filmskom pričom o pleterničkim Ramcima svi su oduševljeni

Datum objave: 05. 9. 2016. | Kategorija: Kultura

n

PLETERNICA – Dokumentarni film “Ramci negdje drugdje” koji je dobio glavnu na festivalu u Rumunjskoj, a u kojem su glavni akteri pleternički Ramci, jučer je predstavljen u tamošnjoj Knjižnici i čitaonici. Ramkinje i Ramci  u narodnim nošnjama posebnim su ozračjem tradicije obogatilil ovo kulturno zbivanje.

Film „Ramci negdje drugdje“ traje pola sata, a u njemu sudjeluje tridesetak članova i članica Kulturno-umjetničkog zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice. Snimljen je u samoj Pleternici i bližoj okolini gdje su se tijekom prošlog stoljeća doselili brojni žitelji s područja Rame, koje je smješteno između Bosne i Hercegovine.

Film je ostvaren pod okriljem Hrvatske televizije, a urednik Programa predajne i običajne kulture HRT Aleksej pavlovsky scenarist je filma i jedan od najzaslužnijih za prestižnu nagradu. “Dogovorili smo snimanje priloga u Pleternici, Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica dovodio je  ljude, a mi smo razgovarali s njima i kroz te razgovore otvoreno je mnogo pitanja: Tko su to zapravo Slavonci? Tko su Ramci? Koliko su Ramci postali Slavonci a koliko su ostali Ramci? Ovdje žive i Gorani, Bosanci, Hercegovci i Ličani. Ljudima koji su se u Domovinskom ratu doselili ovamo Ramci su Slavonci, a Ramci na njih gledaju kao na Bosance kao što su prilikom doseljenja na njih gledali Slavonci. Sve je to zapravo vrlo relativno i u polusatnom filmu nemoguće je odgovoriti na takva pitanja no mi smo ih mnogo otvorili,” rekao je Aleksej Pavlovsky.

nn

Filmskom pričom o Ramcima oduševljen je predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica Jure Vidakušić, jer kako kaže, tema je pogođena. “Pogodili smo temu i odradili smo ono što smo htjeli, da ljudi  vide tko su ti Ramci, da smo svi mi jednaki, da je ovo ovdje i naše i vaše. Film mi stoga puno znači, a ujedno, to je prvi film koji je osvojio tako veliko priznanje u Pleternici i ostat će zabilježeno da su Ramci Pleternici donijeli takav film i nagradu,” rekao je Vidakušić.

nnn
Predstavljanje fima članovi Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica obogatili su i prigodnim glazbenim programom – izveli su nekoliko pjesama iz svog starog kraja.

nnnn

TEKST: S. Pok       FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn