FESTIVAL KAVE I KOLAČA – Turistička priča s okusom koja čuva povijesnu baštinu i oživljava ugostiteljsku ponudu grada

Datum objave: 11. 8. 2018. | Kategorija: Susreti

aslovna

NOVA GRADIŠKA – U dobrom društvu, uz pratnju tamburaša, rakijicu „s nogu“, prije kave, onako „po slavonski“ i kolač, s ciljem čuvanja povijesne baštine i oživljavanja ugostiteljske ponude grada, u Novoj Gradiški je, četvrtu godinu za redom, otvoren Festival kave i slavonskih kolača. Jedinstvenom manifestacijom u organizaciji Turističke zajednice i Udruženja obrtnika službeno su počeli i sadržaji ovogodišnjeg Novogradiškog glazbenog ljeta.

S ciljem brendiranja grada i kreiranja novog turističkog sadržaja, oživljavanja ugostiteljske ponude, ali i vrijedne i nedovoljno poznate novogradiške povijesne baštine, Turistička zajednica grada i Udruženje obrtnika i ove su godine, četvrti puta za redom, organizirali Festival kave i slavonskih kolača. Jedinstvena je to gastro-kulturna priča u kojoj sudjeluju Hotel Kralj Tomislav, Cake bar Malina, Kavana Exit, Caffe i lounge bar In, The Corner pub i Obrt Mađarica, manifestacija koja spaja tradiciju i suvremenost i gostu nudi turizam doživljaja, jer, destinacija se najbolje pamti po mirisima i okusima.

m1 m2

Otkrit će to svatko tko narednih dana navrati u jedan od spomenutih novogradiških ugostiteljskih objekata i naruči kavu Marija Terezija, Josip Pintarić Puco, dr.Tomić i Karlo Dieneš i uz nju zagrize u neki od dobro poznatih slavonskih kolača pripremljenih tamo gdje to rade najbolje- u čarobnoj tvornici slatkiša-Cake baru Malina i Obrtu Mađarica. Kako bi uz ponuđene okuse, gosti sa sobom ponijeli i uspomenu, svaku od spomenutih kava prati i „podmetač“ s nekoliko zanimljivih crtica o osobi čije ime nosi i koja je obilježila povijest grada. „Riječ je o, uistinu posebnoj manifestaciji koja, na zanimljiv način spaja urbano s tradicijom, oživljavajući naviku odlaska u kavane, predstavljajući istovremeno još jedan slavonski gastro adut- kolače. Priča je to koju sve više prepoznaju i domaći i gosti, sadržaj koji su jako dobro prihvatili i ugostitelji i koji obogaćuje i ponudu Novogradiškog glazbenog ljeta.“, istaknula je, direktorica Turističke zajednice grada, Dinka Matijević.

nnn

Festival kave i slavonskih kolača manifestacija je koju podržava i Grad Nova Gradiška što je, prilikom svečanosti otvorenja, istaknuo i zamjenik gradonačelnika, Borislav Vidošić. Uz rakijicu s nogu prije kave, onako kako se to oduvijek radi u Slavoniji, a onda i kolač, posjetitelje Festivala, sudionike „zanimljive karavane“ , na putu od lokala do lokala, pjesmom i kolom pratili su najmlađi i najstariji- članovi Folklornog ansambla mladih i KUD-a Matice umirovljenika Nova Gradiška.


TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn