FESTIVAL BUČE I BUČArt U POŽEGI – Dvodnevni festival kraljice jeseni i plodova vrijednih ruku

Datum objave: 26. 10. 2021. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Festival buče i BUČArt, manifestacija posvećena kraljici jeseni – buči, ali i drugim proizvodima inspiriranim jesenskim plodovima održat će se u Požegi 29. i 30. listopada na prostoru parka Pod gradom. Uz poslastice, radionice, izložbu figura od slame i brojne lokalne proizvode, festivalu kraljice jeseni znanstveni karakter dat će stručni skup koji će se održati u Veleučilištu u Požegi.

Dvodnevnu manifestaciju najavili su zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević, direktorica Ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak i predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske Nives Lovrić.

Slavonija je u jesen bogata obiljem mirisa, okusa boja, a vrijeme je to i kada se ubiru plodovi cjelogodišnjeg rada. Godina na izmaku bila je puna zahtjeva i prepreka, stoga ovakve manifestacije izazivaju poseban ponos, naglasio je zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević. ” Sretan sam jer najavljujemo jedno događanje koje uistinu slavi ljudski rad u primarnoj proizvodnji, u poljoprivredi. Buča je jedna od najvrjednijih namirnica i proizvodi iz buče su danas u gotovo svim prehrambenim proizvodima. Iznenađujuće je koliko je široka primjena buče danas. Stoga, u ovo jesenje vrijeme slaviti buču, organizirati festival buče svima nam je na ponos. Nije to samo festival buče, to je festival rada i plodova rada ljudskih ruku,” rekao je zamjenik gradonačelnika Miličević uz poziv sugrađanima da se pridruže tom slavlju.

Program dvodnevne manifestacije koja se održava u organizaciji TZ Grada Požege i Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Grada Požege, Požeško-slavonske županije i Veleučilišta u Požegi, predstavila je direktorica Turističkog ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

“U petak, 29. listopada organiziran je stručni skup “Buča od polja do stola – turistička valorizacija buče i bučinih proizvoda” u Veleučilištu u Požegi, a u subotu, 30. listopada od 10,00 sati pozivamo sve na BUČArt, događaj posvećen buči, bučinom ulju i ostalim proizvodima od buče koji je namijenjen svim uzrastima, posebno djeci. BUČArt će se održati na dječjem igralištu u parku Pod gradom. Pripremili smo degustacije bučinog ulja i drugih lokalnih, domaćih proizvoda, prodajno-izložbene štandove s domaćim proizvodima, suvenire od slame te radionicu izrade figura od slame osječke udruge Slama Land Art uz tematske radionice poput oslikavanja lica za najmlađe, radionicu učeničke zadruge Cucurbita iz Brestovca i druge sadržaje. Dođite, prošetajte, podržite naše proizvođače, degustirajte i naučite nešto novo o zdravoj namirnici koja nam je na dohvat ruke,” rekla je Podoljak.

Buča kao izvora brojnih proizvoda i nutritivnih vrijednosti nije još uvijek dovoljno zastupljena na tržištu, a upravo ovakve manifestacije žele to promijeniti, naglasila je predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske i upraviteljica zadruge “Crna kap” Nives Lovrić.

“Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizator je najveće manifestacije posvećene buči koja se održava u Ivanić gradu i na tragu toga, kako sam ja Požežanka, odlučili smo organizirati i ovaj festival u Požegi. Željeli smo, pored onih koji stalno s nama surađuju, poput učeničke zadruge Cucurbite iz Brestovca i Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, animirati i druge ustanove, pojedince i proizvođače. Već 20 godina radimo na promociji buče i bučinog ulja jer još uvijek proizvodi te vrste nisu dovoljno zastupljeni na tržištu, iako imaju brojne potencijale pa i one turističke.” rekla je Lovrić dodajući kako će predavači koji sudjeluju na stručnom skupu predstaviti i znanstveno utemeljene činjenice koje potvrđuju dobru i još ne završenu priču o buči, kraljici jeseni.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn