FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA – Vincelovo u nastavnoj bazi u Podgorju

Datum objave: 19. 1. 2023. | Kategorija: IZDVOJENO, Susreti

POŽEGA/ PODGORJE – Uz blagdan Sv. Vinka, tradiciju slavlja početka nove vinogradarske godine nastavio je Fakultet turizma i ruralnog razvoja u vlastitom vinogradu na južnim padinama Papuka iznad Podgorja.

Uz domaćine, dekana Borislava Miličevića, prodekana za razvoj Berislava Andrlića i pročelnika Poljoprivrednog odjela Josipa Mesića te studente, nazočili su i rektor Sveučilišta u Osijeku prof .dr. sc. Vlado Guberac, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za međuinstitucijsku suradnju Robert Raponja, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Požege Željko Glavić i drugi uzvanici.

“Nastavljamo tradiciju Vincelova na ovim područjima. Prije je to bila u sastavu Veleučilišta u Požegi, danas je to nastavna baza Fakulteta turizma i ruralnog razvoj.” rekao je prodekan Berislav Andrlić dodajući kako su otišli i korak dalje u svojim nstojanjima.

“Osnovano je spin-off poduzeće Vinum Academicum, koje sada upravlja s našim vinogradom, nastavnom bazom u Podgorju i prodavaonicom vina. Tendencija suvremenog obrazovanja upravo je osnivanje takvih poduzeća koje će bit usmjerno i na istraživačku i nastavnu djelatnost, ali i na komercijalnu djelatnost,” rekao je.

“Godina iza nas bila je izuzetno zanimljiva i komplicirana, ali u konačnici rezultat je čak i bolji od očekivanog.” naglasio je pročelnik Josip Mesić.

“Vina su izvrsna, svježa, lagana, i ono što nam je zadnjih godina bio problem s visokim šećerima što rezultira visokim alkoholima, ove godine to nismo imali. Imali smo dugotrajnu sušu i nešto manji urod, ali oborine koje tijekom berbe stvorile probleme, iapk su izbalansirale taj sadržaj šećera u grožđu. Uz običaj Vincelova vidimo da je vegetacija dobra, i možemo očekivati da će godina pred nama, ako ništa drugo, biti uspješna kao 2022.” rekao je pročelnik Mesić.  Obredom orezivanja trsja vinograd je spreman za novu rodnu godinu, a druženje je nastavljeno uz akademska vina, priogodne specijalitete i tamburaše Paore.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn