STUDIRANJE U POŽEGI – Zvonimir Paponja: Ovdje je baš ono znanje koje sam tražio!

Datum objave: 20. 1. 2023. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – Mladi su naša budućnost, a godi čuti kada i oni tako razmišljaju. Fakultet turizma i ruralnog razvoja kvalitetno je akademsko jezgro gdje se okupljaju budući stručnjaci koji će zasigurno dati svoj doprinos boljitku cijele zajednice. Tako bar promišlja naš sugovornik, student Zvonimir Paponja koji svoju budućnost vidi u budućnosti rodne Slavonije.

“Došao sam iz okolice Đakova. U Osijeku sam završio Ugostiteljsko-turističku školu, a kako je gastronomija ono što mene oduvijek zanima, došao sam na ovaj studij u Požegu. Uvjeti smještaja u Studentskom domu u Požegi su vrlo kvalitetni, sve što jedan student može poželjeti nalazi se u sobi koju dijelim cimerom. Kada je riječ o studiranju – kolegiji su baš ono što sam tražio – vezano uz hrvatske regionalne kuhinje, uz gastronomiju i enologiju te spoj ta dva smjera,” kaže nam Zvonimir, student druge godine enogastronomije.

Opiši nam kako izgleda studiranje na  Fakultetu turizma i ruralnog razvoja?
U sklopu fakulteta nalazi se i vinograd u kojem se može odraditi praksa ako nas zanimaju vina. Ako nas zanima gastronomija tu je stručna praksa iz gastronomskog dijela u kuhinji koju odrađujemo sa stručnim šefovima te nam na satu izlažu o hrvatskoj gastronomiji, svjetskoj… Naša vina su vrhunska, a kvalitetno su i brendirana prepoznatljivim Rudinskim glavama. Spoj tradicije i kulture čime se mi bavimo,ali i vinorodno požeško područje u kojem se fakultet nalazi najbolje predstavljaju upravo naša vina. Druga sam godina, studiranje traje tri godine, uz to što se planira otvoriti još dvije godine diplomskoga u skorije vrijeme. Naravno da ću sve nastaviti, čak i nakon toga jer imam brojne i konkretne planove

Koliko ima studenata u tvojoj godini i kako izgleda obrazovni proces?
U mojoj godini je 20 studenata pohađa ovaj studij. I to je izvrsno, jer nam se profesori mogu u potpunosti posvetiti. Baš smo nedavno komentirali – nismo ovdje samo broj, ovdje smo imenom i prezimenom, ovdje nam se obraćaju s poštovanjem i pružaju nam dragocjena znanja na najbolji način, pa i više od onog što je propisano. Tu su i Erasmus projekti mobilnosti koji daju dodanu vrijednost cijelom procesu. Požega je fantastično mjesto koje ima potencijale za razvoj upravo u ovom segmentu, baš kao i cijela Slavonija. Nadam se da ćemo i mi dati svoj doprinos nakon završetka školovanja i svih prikupljenih znanja. Osobno, skupljao sam iskustvo u puno priznatih hotela i ugostiteljskih objekata i vidim svoju budućnost u tom, možda u enološkom dijelu ili dijelu voditelja hrane i pića.

Što bi poručio mladima koji možda razmišljaju o upisu na Fakultet turizma i ruralnog razvoj. Zašto doći baš ovdje?
Zato što se ovdje mogu steći ona znanja koja u ostatku Hrvaske nedostaju. Jer u ostatku Hrvatske, pogotovo u Primorju, prikupt ćete saznanja vezana isključivo za to područje. Ovo područje, naše područje Slavonije najbolje je mjesto u kojem možemo naučiti kako unaprijediti lokalno gospodarstvo i zalagati se za boljitak svog zavičaja sa stručnim temeljima.Požega je fantastično mjesto koje ima potencijale za razvoj upravo u ovom segmentu turizma i gastronomije, baš kao i cijela Slavonija. Nadam se da ćemo i mi dati svoj doprinos nakon završetka školovanja i svih prikupljenih znanja. Osobno, skupljao sam iskustvo u puno priznatih hotela i ugostiteljskih objekata i vidim svoju budućnost u tom, možda u enološkom dijelu ili dijelu voditelja hrane i pića, a Fakultet turizma i ruralnog razvoja prava je startna pozicija za takvu budućnost.

TEKST: S. Pok                 FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn