ETNOGRAFSKA IZLOŽBA: Ajmo se igrat – dječje igračke hrvatske baštine

Datum objave: 27. 4. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Gradski muzej Požega ugostit će Etnografski muzej iz Zagreba s jedinstvenom etnografskom građom – igračkama od keramike i drveta. Objedinjene pod nazivom “Ajmo se igrat – dječje igračke hrvatske baštine” ove vesele univerzalne uspomene svakog djetinjstva, požeškoj će javnosti biti predstavljene sutra, u 19 sati svečanim otvorenjem, a potom će svakog posjetitelja muzeja očaravati svojom ljupkošću do 13. lipnja 2016. godine.

Koncepciju predstavila je na konferenciji za novinare autorica izložbe dr.sc. Iris Biškupić Bašić. Izložba je bila dio projekta “Svijet igračaka” iz 2012/2013 godine kao noseća izložba između njih pet. Igračke su upisane i na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine, a Etnografski muzej čuva te igračke od  samog svog osnutka 1919 godine. “Izložba je koncipirana na način da su uz igračke koje su izrađevila djeca sama ili odrasli ukućani predstavljene i igračke koje su nastajale u hrvatskim selima u organiziranim zadrugama koje su se bavile izradom igračaka. Uz njih prikazane su i keramičke dječje igračke jer su u pojedinim selima Hrvatske, u Slavoniji i Dalmaciji, lončari izrađivali i male predmete po uzoru na uporabne velike predmete i to su bile igračke kojima su se igrali najmlađi,” pojasnila je dr Iris Biškupić Bašić.

nn29

Snimljen je i film koji prikazuje majstore igračaka na djelu, a uz film djeca se mogu na izložbi i poigrati jer autorica izložbenog prostora Nikolina Jelavić Mitrović osmislila je izložbu na način da su svi izloženi predmeti na razni dječjih očiju. “Imamo i male klupčice, mogu se popeti, poigrati jer tu su i igračke koje se još uvijek izrađuju ali su prilagođene današnjoj djeci i današnjim propisima,” naglasila je autorica. Izložba će biti otvorena sutra u 19 sati, a pripremljen je bogat prigodni program koji će se održati na prostoru ispred zgrade muzeja.

“Otvorenju će predhoditi demonstracija robota koje su izradila djeca iz Kanižlićeve škole te škole V. Nazora iz Trenkova koji će sa svojim mentorima prikazati vještine manevriranja s robotima. Uz to, pripremljena je i posebna poslastica- obnovljeni dio uspješnice Gradskog kazališta Požega “Pinokio” , scena oživljavanja Pinokia u izvedbi Ilijane Lončar,” najavila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević matić pozivajući sve uzraste da se pridruže u velikom slavlju djetinjstva.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn