EPOHALAN ISKORAK ZA NOVOGRADIŠKO ŠKOLSTVO – Grad od danas sa statusom akademskog

Datum objave: 16. 7. 2015. | Kategorija: Društvo

02-04-2015001

NOVA GRADIŠKA – Dozvolom resornog ministarstva, nakon višemjesečnih pregovora i iznimnog entuzijazma predstavnika lokalne samouprave, potvrđeno je ono o čemu se dugo „špekuliralo“-od jeseni s radom starta dislocirani sveučilišni preddiplomski studij sestrinstva osječkog Medicinskog fakulteta u Novoj Gradiški!

Najavili su to, s iznimnim ponosom, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Aleksandar Včev, voditelj sveučilišnog studija Sestrinstva, prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr.sc. Radivoje Radić, docent dr.sc. Zoran Jukić, voditelj Nastavne baze u Novoj Gradiški, čelni čovjek grada Nova Gradiška, Željko Bigović te župan Brodsko posavski, Danijel Marušić.Na tragu  učenja oca narodnog zdravlja, liječnika porijeklom iz Brodskih Drenovaca,dr.Andrije Štampara, uz 200.godišnjicu rođenja biskupa Josipa Juraja Štrosmajera, utemeljitelja hrvatskog sveučilišta, ovo je povijesni iskorak u novogradiškom školstvu, ali i prilika da male, nedovoljno razvijene sredine, postanu akademske i svojim mještanima omoguće visoko obrazovanje.“Veliki je to vjetar u leđa i novogradiškim obrtnicima i gospodarstvenicima, ali i početak nove, bolje priče novogradiške bolnice u smislu mogućeg vraćanja njenog pravnog subjektiviteta“ istaknuo je, ne skrivajući ponos gradonačelnik Željko Bigović.„Preddiplomski sveučilišni trogodišnji studij Sestrinstva dio je službenih studijskih programa u Republici Hrvatskoj. Dislocirani studij u Novoj Gradiški  omogućit će školovanje medicinskih sestara, koje će po završetku programa steći naziv magistre sestrinstva i mogućnost upisivanja na doktorski studij.

Natječaj o upisu bit će objavljen sljedeći tjedan i odnosit će se na dvije grupe potencijalnih kandidata, budućih studenata. Riječ je o aktualnim maturantima i učenicima koji su maturirali u proteklih četiri ili pet godina i koji se prijavljuju sa rezultatima državne mature. Drugu skupinu studenata činit će svi stariji od 25 godina, potencijalni studenti koji su trenutno zaposleni u zdravstvenom sustavu i koji će se na studij prijaviti bez obveze polaganja državne mature. U oba je slučaja, za upis potrebna srednjoškolska razina obrazovanja, odnosnočetverogodišnja srednja škola,“upoznao je voditelj sveučilišnog studija Sestrinstva, prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr. sc. Radivoje Radić.Nastava prediploskog studija sestrinstva bit će organizirana u Pučkom otvorenom učilištu “Matija Antun Relković”, koji, zaključeno je nakon stručnog uvida, u potpunosti zadovoljava sve uvjete visoko školskog obrazovanja. U svakom slučaju, grad se obvezao osigurati prostorne uvjete za izvođenje terorijske i kabinetske nastave, studentske referade te studij u iznosu od 200 tisuća kuna za jednu akademsku godinu.

Posebno zadovoljan pričom o akademskom statusu grada je i docent dr.Zoran Jukić, jedan od inicijatora ove iznimne akademske priče.„Uvođenje studija Sestrinstva, smatra dr.Jukić, od iznimnog je značaja za novogradišku bolnicu,na prvom mjestu stoga što pokazuje potrebu lokalne bolnice za kontinuranim obrazovanje. Riječ je, na neki način i o naslijeđu izvorne Štamparove ideje prema kojoj zdravstveni radnici trebaju biti lučonoše znanja, obrazovanja i ideja. Stvaranjem nastavne baze u Novoj Gradiški i sjajnom suradnjom s osječkim Medicinskim fakultetom, naši budući doktoranti, kao i 165 novogradiških medicinskih sestara,dobijajuotvorena vrata za upis i daljnje profesionalno usavršavanje.“ Riječ je, uistinu, o epohalnom događaju, jer, Nova Gradiška od danas ima fakultet!Iskrene čestitke svima onima koji su, unatoč teškoćama i silnom otporu, grad, iz kojeg su posljednjih godina, polako odlazile gotovo sve značajnije institucije, učinili akademskom sredinom.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB    FOTO: S.Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn