ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA – Za znatne uštede i kvalitetnije uvjete stanovanja

Datum objave: 12. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Gradonačelnik Darko Puljašić i direktor Komunalca Požega d.o.o. Anto Bekić, zajedno s izvođačima radova i predstavnicima stanara, danas je obišao radove na energetskoj obnovi zgrada, projekta sufinanciranog sredstvima EU, koji se trenutno provodi na području grada Požege. Za energetsku obnovu prijavljeno je ukupno 12 višestambenih zgrada na upravljanju tvrtke Komunalac – devet s područja Grada Požege, jedna s područja Grada Kutjeva i dvije s područja Općine Čaglin, a danas su predstavljeni radovi na zgradi u Babinom Viru, u ulici Vanje Radauša.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je 17. listopada 2016. godine javni Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada koja se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Po objavi javnog poziva te po provedenom informiranju stanara putem javnih tribina, obavijesti i sl., za energetsku obnovu odlučilo se 12 višestambenih zgrada kojima upravlja Komunalac Požega d.o.o. – devet s područja Grada Požege, jedna s područja Grada Kutjeva i dvije s područja Općine Čaglin. Radovi energetske obnove trenutno se izvode na 10 višestambenih zgrada, a na 2 zgrade radovi su završeni – u Čaglinu te u Slavonskoj ulici u Požegi.

nn1

Gradonačelnik Darko Puljašić i direktor Komunalca Anto Bekić obišli su danas radove na višestambenoj zgradi u Babinom viru, u ulici Vanje Radauša 6-8 u Požegi. Ukupna vrijednost ovog projekta je 944.765,88 kn (s PDV-om) od čega je iznos bespovratnih EU sredstava 574.934,52 kn (s PDV-om). Izvedba građevinskih radova energetske obnove ugovorena je s izvođačem radova na iznos 791.812,26 kn (s PDV-om). Zgrada je prije radova energetske obnove pripadala D energetskom razredu, a planiranom energetskom obnovom projektirana je ušteda od 65 posto energije za grijanje/hlađenje nakon provedbe energetske obnove. Radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske stolarije te toplinsku izolaciju fasade i stropa zgrade. Krajnji rok izvedbe radova je 31. kolovoz 2018.godine.

nn

“Glavni uvjeti za prijavu na objavljeni javni poziv bili su suglasnost natpolovične većine suvlasnika, pripadnost višestambene zgrade D, E, F ili G energetskom razredu, legalnost objekta te obavezno postizanje uštede energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50 posto po provedbi projekta. U dogovoru sa suvlasnicima višestambenih zgrada izradili smo i aplicirali projektne prijedloge za sve zgrade koje su iskazale interes te je po provedenim administrativnim provjerama u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prihvaćeno svih 12 projektnih prijedloga. Sveukupna procijenjena vrijednost projekata energetske obnove 12 višestambenih zgrada je 11.014.838,49 kn (s PDV-om), od čega je 6.636.092,04 kn (s PDV-om) bespovratnih EU sredstava. Projektna dokumentacija u okviru energetske obnove sufinancira se s 85 posto, a radovi energetske obnove sa 60 posto EU sredstava. Po provedenoj javnoj nabavi, u studenom i prosincu 2017.god. potpisani su ugovori za izvođenje radova i stručni nadzor građenja te su krajem 2017.godine započeli radovi energetske obnove na nekoliko višestambenih zgrada. Ukupna ugovorena vrijednost radova energetske obnove prema ugovorima s izvođačima iznosi 9.366.246,60 kn (s PDV-om),” pojasnio je direktor Komunalca Anto Bekić dodajući kako radove izvode tvrtke s područja Požeštine.

nnn

“Ovo su značajna sredstva koja dolaze iz Europske unije u Požegu i Požeštinu i vrlo smo zadovoljni što će naši sugrađani uistinu dobiti kvalitetan prostor za življenje, s manjim troškovima i većom vrijednošću njihovih nekretnina. Posebno mi je zadovoljstvo što je gotovo cijela operativa, izvođači radova, angažirana na ovim projektima iz Požege te i tako grad pomaže svojim sugrađanima i našim privrednicima. Nadam se da ćemo kroz iduće projekte također imati svoju operativu jer ovdje imamo dovoljno sposobnih i snažnih privrednika koji mogu svaki posao koji kandidiramo odraditi,” naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić uz zahvalu stanarima koji su odvažili te prihvatili i prepoznali važnost ovog projekta.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn