ENERGETSKA OBNOVA – Početak energetske obnove škole u Rajsavcu

Datum objave: 01. 12. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RAJSAVAC – U Područnoj školi Rajsavac, Osnovne škole „Mladost“ Jakšić danas je održana početna konferencija projekta energetske obnove zgrade škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi 465.192,39 kn, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava  260.326,37 kn, financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Preostali iznos sufinancira Požeško-slavonska županija, od čega se za iznos od 80% prihvatljivih troškova prijavilo na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. “Tri škole na području Općine Jakšić su već obnovljene – Treštanovci, Cerovac i Tekić. Sada krećemo s školom u Rajsavcu, a potom i u Traparima tako da bi svih pet područnih škola doživjelo obnovu. Očekujemo kako će ovi radovi trajati do ožujka i nakon toga ostaje nam zgrada matične škole koju planiramo urediti u ljeto. U suradnji s Požeško-slavonskom županijom dogovoren je besplatan prijevoz ovdašnjih 14 učenika u matičnu školu u Jakšiću dok traju radovi,” rekao je ravnatelj matične OŠ “Mladost”  Boško Obradović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio kako je ponosan upravo na činjenicu da je Požeško-slavonska županija napravila i ostvarila najviše projekata energetske obnove školskih ustanova, a tim tempom nastavit će i dalje.  Ovo je samo jedan u nizu uspješnih projekata na području Požeško-slavonske županije za koji su osigurana bespovratna sredstva, naglasio je pomoćnik ministirce regionalnog razvoja Davor Huška koji je svojim dolaskom podržao početnu konferenciju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Promatramo li stanje na području cijele županije, iz programa energetske obnove javnih ustanova, što podrazumijeva vrtiće, osnovne škole, zdravstvene ustanove i slične objekte, u ovom trenutku je u realizaciji preko 50 milijuna kuna. Dodamo li i energetsku obnovu višestambenih objekata, za područje Pakraca, Lipika i Požege, u ovom trenutku je oko 60 milijuna kuna potpisanih ugovora. Ukupno je to preko 100 milijuna kuna, a u pripremi su i zdravstveni objekti i nastavak obnove ostalih javnih ustanova. No, to je možda 10 posto sredstava koja preko europskih fondova i Ministarstva regionalnog razvoja i ostalih resornih ministarstava na područje naše županije. Upravo danas, na sjednici Vlade RH u Osijeku potpisuju se ugovori, odnosno, uručuju odluke za tri velike aglomeracije, tri velika projekta u Požegi, Pleternici te  za područje Pakrac/Lipik vrijednosti 530 milijuna kuna. Dodamo li k tome tri poduzetnička inkubatora koja su odobrena i gdje su potpisani ugovori, program “Zaželi” koji donosi preko 30 milijuna kuna – u ovom trenutku je preko milijardu vrijednih projekata i to samo onih koje pratimo preko Ministarstva regionalnog razvoja. Do prije godinu dana govorili smo kako imamo spremnih projekta milijardu kuna, sada imamo milijardu kuna projekata u realizaciji i mislim da je to jedan odličan rezultat i Županije i županijske razvojne agencije i ustanova, a posebice jedinica lokalne samouprave jer upravo od njih dolazi najveći broj uspješnih projekata,” rekao je Huška.

Potpisivanju ugovora o izvođenju radova  nazočili su i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, direktorica Razvojne agencije Panora Senka Horvat te predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Anis Salihić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn