DUGOGODIŠNJE PRIJATELJSTVO I SURADNJA SLUŽBENO POTVRĐENI – Nova Gradiška i makedonske općine Kruševo i Karpoš potpisale Trilateralni memorandum o suradnji

Datum objave: 10. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Dugogodišnja suradnja i prijateljstvo između Nove Gradiške i Republike Makedonije uspostavljena 2007.godine tragičnom smrću glazbenika Toše Proeskog, od sada su i službene. Potvrdili su to potpisom Trilateralnog memoranduma novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, Tomče Hristovski, gradonačelnik Općine Kruševo i Andrej Manolev, predsjednik Vijeća Općine Karpoš.

Iako su ih, sasvim slučajno, spojile nepredvidive i tragične životne okolnosti, između Nove Gradiške i Kruševa je 11 godina neraskidivih veza i prijateljstva. Zasluga je to Toše Proeskog, pjevača, glazbenika i Unicefovog ambasadora, koji je pjesmom i velikim srcem spajao nacije, učinivši to i za svoj rodni grad Kruševo, ali i Novu Gradišku, grad iz kojeg je otišao na posljednje počivalište. Za godine čuvanja uspomene na balkanskog princa pjesme, najzaslužniji su rukometni veterani, zbog kojih su Dani sjećanja, uz memorijalni dobili i sportski karakter. Potvrđuje to i tradicionalni rukometni turnir koji svake godine, oko Tošinog i imena velikog sportskog pedagoga i trenera Ive Petranovića, u Novoj Gradiški okupi prijatelje i drage goste iz čitave regije, promovirajući sve ono o čemu je pjevao i govorio Toše, stvarajući tako kvalitetniju i uspješniju sredinu i za Kruševo i za Novu Gradišku i za Makedoniju i Hrvatsku. Dugogodišnje prijateljstvo od sada je i službeno.

Potvrdili su to potpisivanjem Trilateralnog memoranduma o suradnji novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, gradonačelnik Općine Kruševo, Tomče Hristovski i predsjednik Vijeća Općine Karpoš, Andrej Manolev. “Drago mi je da se naša priča nastavlja. Vaš je dolazak potvrda da je Nova Gradiška, kada je riječ o posebnim vezama s Republikom Makedonijom, prepoznata ne samo u Hrvatskoj i vašoj zemlji, nego i diljem regije. Potvrđujemo to posebno intenzivno posljednjih nekoliko godina u kojima smo posjetili Ohrid, Dorjan, Kavadarce, osjećajući se svaki puta kao kod kuće. Vjerujem da se isto tako, prilikom posjeta Novoj Gradiški, osjećaju i dragi gosti iz Makedonije. Hvala vam što ste nas prepoznali kao prijatelje.“, rekao je, prilikom potpisivanja Sporazuma, u ime domaćina, gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

Osim sporta koji će ,već, tradicionalno, početkom godine, povezati Kruševo i Novu Gradišku, trilateralnim memorandumom, vjeruju potpisnici, suradnja će se proširiti i na gospodarsku i kulturnu. „ Da mislimo nastaviti dokazuje i naše sudjelovanje na međunarodnom nogometnom turniru koji će se u siječnju održati u Skopju.“, zaključio je gradonačelnik Grgić. Uz prvog čovjeka grada Nova Gradiška i goste iz Makedonije-gradonačelnika Kruševa Tomčeta Hristovskog, predsjednika Vijeća Općine Karpoš Andreja Manoleva, Mitu Miteva, voditelja Sektora za sport u Mandri-Skopje i Patrika Popovskog voditelja Odjela za kulturu i sport u Općini Karpoš, potpisivanju dokumenta o suradnji nazočili su i zamjenik gradonačelnika, Borislav Vidošić i voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti, Mihaela Đeraj.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn