DRŽAVNI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA – Učenica Gimnazije u Požegi Dora Špoler putuje u Bjelorusiju

Datum objave: 14. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA -U organizaciji Istraživačkog centra mladih na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 12. siječnja održan je peti po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca na kojem je sudjelovala i učenica Gimnazije u Požegi Dora Špoler (1.b) s mentoricom, profesoricom Magdalenom Srdarević. Od ukupno 11 natjecatelja, Dora Špoler osvojila je 3. mjesto i tako prošla među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u kolovozu u Bjelorusiji.

Dora je predstavila svoj istraživački rad, zatim je odgovarala na pitanja sudaca i protivnika te oponirala drugom natjecatelju na njegov rad. Kao uvod u sam turnir natjecatelji su pisali test iz područja prirodoslovlja.

Dora je u svom radu ispitivala koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, te koji faktori utječu na pamćenje. Istraživanje je provela među učenicima Gimnazije Požega u dobnoj skupini od 15 do 18 godina upotrebljavajući dvije vrste podražaja, vizualni i auditivni.

Od ukupno 11 natjecatelja, Dora Špoler osvojila je 3. mjesto i tako prošla među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u kolovozu u Bjelorusiji. Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku.

Gimnazija u Požegi već pet godina zaredom ima svog predstavnika u reprezentaciji Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, 2017. godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini, a prošle godine Marko Šarić bio je brončani u Gruziji.

“Ovaj uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji između učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drugačije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja,” naglasila je mentorica Srdarević.

IZVOR: www.gimpoz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn