DRUGI DAN 5. LETA S GAVRANOM – O umjetniku kojeg vole, čitaju i gledaju na 30-ak jezika

Datum objave: 29. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Iako tajna njegovog uspjeha još uvijek nije do kraja otkrivena , kada je riječ o “fenomenu Gavran”, svi se slažu u jednom-u dramama i romanima Mire Gavrana, “natopljenima” pozitivom i pomalo zaboravljenim, istinskim ljudskim vrijednostima, svatko od nas se može pronaći. Potvrdio je to i međunarodni okrugli stol “Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.- 2019.“, središnji sadržaj drugog dana “5. Leta s Gavranom”, koji je ponudio i lutkarski igrokaz, predstavljanje drugog izdanja autorove knjige “Priče o samoći” i još jednu izvedbu kazališne predstave “Sve o muškarcima”.

Iako o globalnoj omiljenosti dramskih i književnih tekstova Mire Gavrana dovoljno govori brojka od preko 3 milijuna gledatelja diljem svijeta, o našem najprevođenijem i najizvođenijem dramskom piscu kritika i publika još uvijek nije sve rekla. Jer, unatoč univerzalnosti tema u kojima se može prepoznati baš svatko, “fenomen Gavran” rijedak je fenomen u suvremenoj umjetnosti i kulturi. Uz publiku koja čita, gleda i voli Miru na 38 svjetskih jezika, složili su se s tim i sudionici međunarodnog okruglog stola organiziranog drugog dana književno kazališnog festivala “5.Let s Gavranom”-vrsni teatrolozi, književni kritičari, prevoditelji, novinari, urednici, glazbenici- sveučilišni profesori Zdenka Đerđ i Ivan Trojan, Branka Džebić, dugogodišnja novinarka, ravnateljica književnog festivala Večeri u suton u Velom Lošinj, Maja Šegota- kreativna producentica Teatra Gavran, umjetničko-bračni par Sandra Bagarić i Darko Domitrović, dramaturginja Mira Muhoberac, te dragi gosti iz inozemstva-prevoditelji František Karoch i Ivan Varga, te redaktorica i urednica knjige Pet kazališnih tekstova Jana Krasna.

“Miro Gavran je poznat kao svestran pisac i dramatičar kojeg rado čitaju sve generacije, pa je tako proteklih godina, iz njegovog stvaralačkog opusa, svatko mogao pronaći ponešto za sebe. Bilo da ga čitate u originalu ili prijevodu, na češkom, njemačkom, mađarskom, recepcije su izvrsne”, rekla je, u uvodu, predstavljajući Mirin opus i potičući na čitanje njegovih djela, moderatorica Andrea Divić, urednica portala Cro-kultura i još jedna uspješna Novogradiščanka na “privremenom radu” u Zagrebu. Uz univerzalne teme, junake koji, baš poput svog autora, imaju pozitivan stav prema životu, Miro Gavran kroz svoje djelo, prenosi istinske ljudske vrijednosti poput humanosti, tolerancije i ljudskosti, odražavajući emocije i sam život, pričajući priče o neobičnim ljudima sa sasvim običnom željom, da nešto kažu, ostave trag, sačuvaju sjećanja, moglo se, između ostaloga, čuti na okruglom stolu posvećenom Gavranom proznom i kazališnom radu.

O ovom posljednjem, s puno topline i prepoznatljivog šarma, prije nego li je zapjevala uz klavirsku pratnju supruga Darka Domitrovića, progovorila je Sandra Bagarić, operna pjevačica, televizijska i kazališna glumica, nositeljica glavne uloge u Mirinom mjuziklu Byron, djelu nagrađenom Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolji mjuzikl/operetu, nastalom u suradnji s bračnim parom Huljić i koreografom Igorom Barbarićem. Uz jednako dobru prihvaćenost i kod publike i kod kritike, neuobičajeno “normalnu” osobnost, specifičnost Mire Gavrana zasigurno je i u njegovoj trajnoj vezi sa zavičajem, odnosu prepunom poštovanja i s jedne i s druge strane, složili su se sudionici okruglog stola. “Rijetki su gradovi koji svojeg pisca toliko cijene kao što Nova Gradiška cijeni Miru Gavrana”, rekla je Branka Džebić tijekom književno kazališnog festivala 5.Let s Gavranom. Uz ugodne i stručne razgovore o Gavranu u prozi i kazalištu, drugi dan manifestacije u Mirinu čast publici je ponudio i lutkarski igrokaz jer, kako reče autor, “važno je dobiti publiku od malih nogu i steći naviku odlaska u kazalište”, promociju drugog izdanja romana “Priče o samoći”, te još jednu izvedbu kazališne predstave “Sve o muškarcima”. Za poklonike rukopisa Mire Gavrana, čisti užitak!

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: S. T.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn