DOVRŠENO KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE – Razbijeno još jedno zločinačko udruženje

Datum objave: 23. 9. 2020. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Dovršeno je kriminalističko istraživanje koje se provodilo u sklopu operativne akcije pod nazivom „RODA“ koja se provodila od kraja 2019., na području Policijske uprave požeško-slavonske u suradnji sa susjednim policijskim upravama, USKOK-om i djelatnicima carine. Kaznena prijava podnesena je protiv 14 osoba.

Istraživanjem je utvrđeno je da je 52-godišnjak s područja općine Brestovac organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno počinio kazneno djelo „Zločinačko udruženje“, kao i više kaznenih djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“, u vezi sa kaznenim djelom „Nedozvoljene trgovine“. Predmet kaznenog djela je duhan na koji nisu obračunate i plaćene zakonom predviđena trošarinska davanja – trošarine na način da je u navedenom razdoblju organizirao nabavu i skladištenje najmanje 8.000 kilograma duhana u listu na koji nisu obračunate i plaćene trošarine, kao i njegovo daljnje priređivanje za prodaju te samu prodaju na području Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, oštetivši Ministarstvo financija RH-e, za višemilijunski iznos trošarine, rečeno je na konferenciji za novinare . O rezultatima kriminalističkog istraživanja govorio je načelnik PU Požeško-slavonske  Željko Grgić, s kojim su bili i njegovi suradnici, nositelji kriminalističkih istraga.

Radi ostvarenja navedenog cilja organizirao je, povezao u udruženje i koristio 53-godišnjaka, 54-godišnjaka, 64-godišnjaka, 26-godišnjaka i 50-godišnjaka sa područja općine Brestovac, 50-godišnjaka, 69-godišnjaka, 54-godišnjaka, 44-godišnjakinju, 63-godišnjakinju i 48-godišnjakinju s područja Požege te 55-godišnjaka i 48-godišnjakinju s područja Nove Gradiške.Članovi udruženja koje je organizirao 52-godišnjak, prodali su najmanje 2.000 kilograma sitno rezanog duhana na koji nisu obračunate i plaćene trošarine čime su pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.600.000,00 kuna.Isto tako je utvrđeno da su 54-godišnjak i 64-godišnjak s područja općine Brestovac počinili više kaznenih djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa droge“ iz članka 190. KZ-a,.

Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretraženo je više obiteljskih kuća prilikom čega je između ostalog pronađena rezačica za duhan, digitalna vaga, 69 pakiranja sredstva za potenciju i 2 ručno rađena pištolja, jedna puška, streljivo te 160 litara etilnog alkohola.

Dakle utvrđeno je da je 52-godišnjak, kao organizator zločinačkog udruženja u razdoblju od kraja 2019. godine do mjeseca kolovoza 2020. godine organizirao nabavku, skladištenje i daljnju prodaju najmanje 8.000, kilograma, od čega je zaplijenjeno 6.076,61 kilograma, dok je prodano još najmanje 1.933,39 kilograma. Protiv navedenih 14 osoba podnesena je kaznena prijava DORH-e, USKOK-u, u Osijeku, te su nakon obavljenih pretraga domova, osobnih pretraga i pretraga prijevoznih sredstva uhićeni te predani pritvorskom nadzorniku.

TEKST: S. P./ PU PS      FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn