DOSTOJANSTVENO MJESTO PIJETETA – Obnovljen Središnji križ na požeškom Groblju sv. Ilije

Datum objave: 19. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na Groblju sv. Ilije danas je održana svečanost otvorenja obnovljenog središnjeg križa. Nakon 23 godine od njegovog postavljanja, Požežani su tako dobili mjesto pijeteta, dostojanstveni simbol koji odaje počast svim hrvatskim braniteljima ali i predstavlja mjesto koje poziva na razmišljanje, koje preispituje životna mjerila i vrednovanja između onog što propada i nestaje i onog što traje i nikada ne prolazi, rečeno je svečanosti.

Groblje sv. Ilije središnje je i najveće požeško groblje. Osnovno je polovicom 18. stoljeća kao groblje za zakapanje umrlih od kuge koja je 1739 godine harala Požegom. Kapelica na groblju izgrađena je 1792, a njena veličina i oblik, uz obnovu 2008. godine, zadržali su se sve do danas. Na ulazu u groblje 1958. godine izgrađena je mrtvačnica, a 2008. godine i ona je obnovljena. Mjesto pijeteta, središnji križ podignut je 1995. godine na novijem, južnom dijelu groblja gdje su svoje posljednje počivalište pronašli hrvatski vitezovi.

Radovi na sanaciji središnjeg križa završeni su krajem prošle godine, a izvršeni su pri tom radovi kompletne zaštite postojećeg postamenta, križa te cijelog kompleksa, a obavljeno je i dodatno oblaganje stepeništa i postamenta kamenim materijalima. Vrijednost radova je oko 200 tisuća kuna i financirani su iz proračuna Grada Požege, a ceremonijalni trg opločen je sredstvima Komunalca d.o.o. u iznosu od oko 50 tisuća kuna.

“Razmišljali smo nekoliko godina o samom procesu jer riječ je o vrlo složenim radovima restauracije. U dogovoru s gradonačelnikom Darko Puljašićem krenuli smo u potpunu obnovu. Idejno rješenje izradio je požeški arhitekt Zoran Fumić, a osnovna ideja je bila da se u sam središnji križ, koji je podignut još 1995 godine, vrlo malo zadire već da ga se zaštiti od zuba vremena kako bi bio u funkciji još dugi niz godina. Pri tom su se koristili novi materijali, a nova dimenzija je i oblaganje kamenim materijalima pristupnih stepenica te postamenta.” naglasio je u ime upravitelja groblja tvrtke Komunalac d.o.o. Požega direktor Anto Bekić.

Ovaj križ predstavlja sve one drage ljude koji su svoje živote dali za Domovinu i to je najmanje što možemo učiniti, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić. “Vrijedilo je ovo učiniti zbog onog što ovaj križ predstavlja i što on znači, zbog onih kojima odajemo ovdje počast, koji su zadužili sve generacije Hrvata. Oni zaslužuju posebno mjesto u našim srcima, na našim zastavama i grobljima, ali i u centrima gdje se odlučuje što i kako dalje u budućnosti zemlje. Moramo se truditi kako bi oni koji su sudjelovali i dali sebe u obranu domovine znali da Grad Požega misli na njih, da i na ovakav način duboko poštuje njihove žrtve. Vrlo sam sretan, zadovoljan i zahvalan što imam čast otvoriti obnovljeni središnji križ u spomen na one koji su dali najviše,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Kamenarske radove izvela je tvrtka “Kamen Plehan”iz Slavonskog Broda, radove na restauraciji metalne galanterija izveo je Josip Toman iz Požege, a podnu rasvjetu tvrtka “Unius” iz Požege, dok su radove na ceremonijalnom trku izveli djelatnici Komunalca. Na svečanosti su, uz gradonačelnika Puljašića i direktora Bekića bili i zamjenici gradonačelnika Mario Pilon i Ferdinand Troha, predstavnici braniteljskih udruga te predstavnici vjerskog, kulturno, obrazovnog, gospodarskog i političkog života grada i županije.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn