DOM ZDRAVLJA PSŽ – Palijativna skrb za završetak ljudskog života u suosjećanju i dostojanstvu

Datum objave: 21. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Palijativna skrb sveobuhvatna je aktivna briga zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna, kako za bolesnika s neizlječivom bolešću, tako i za bolesnikovu obitelji. U Požeško-slavonskoj županiji, u sklopu Doma zdravlja, djeluju dva mobilna palijativna tima, jedan u Požegi i jedan u Pakracu. Završetak ljudskog života u suosjećanju i dostojanstvu njihov je temeljni postulat.

Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb za osobe s neizlječivom bolešću koje više ne reagiraju na liječenje. To je aktivna briga, zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna, kako za bolesnika, tako i za bolesnikovu obitelji, orijentirana na ublažavanje i rješavanje neugodnih tjelesnih simptoma bolesti, ali i pružanje psihološke pomoći i potpore, bolesniku te obitelji kroz cijelo vrijeme skrbi. Tako se poboljšava kvaliteta života te omogućava dostojanstven život do samog kraja.

Palijativna skrb može se pružati u bolnici, ali i u kući zahvaljujući mobilnim palijativnim timovima. Zbog ruralne sredine i raštrkanosti prostora u Požeško-slavonskoj županiji dogovorena su dva koordinatora i dva mobilna palijativna tima, jedan u Požegi i jedan u Pakracu. Mobilni palijativni tim dolazi u kućne posjete bolesniku i obitelji, a tim sačinjavaju liječnik, sestra i vanjski suradnici, kaže Ankica Čorak koordinator Palijativne skrbi u Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Požega koju smo, kao i ostale članice mobilnih palijativni timova posjetili neposredno pred odlazak na teren.

“Pomoć osobama s uznapredovalom bolešću traži stručnost, znanje i zalaganje. To ne može obaviti jedna osoba, nego je potreban multidisciplinaran tim. Suradnja se ostvaruje s liječnicima obiteljske medicine, centrom za socijalnu skrb, patronažnim sestrama, sestrama iz zdravstvene njege, sa svim bolničkim specijalistima, duhovnikom, volonterskim udrugama te ostalim dionicima na razini lokalne zajednice. Imamo i posudionicu pomagala u kojoj su prvenstveno kreveti, oko 80 komada koji su svi na terenu jer za sve osobe u potrebi za takvom vrstom skrbi neophodni su specijalni kreveti. No tu su i hodalice, antidekubitalni madraci, invalidska kolica te potrošni materijal,” kaže koordinatorica Čorak uz napomenu kako samo na području grada Požege palijativna skrb obuhvaća oko 200 osoba. U prvi posjet bolesniku dolazi mobilni tim i koordinator.

“Sestra utvrđuje stanje bolesnika, doktor terapiju na bol, a koordinator radi socijalni i psihološki status – potrebe bolesnika i obitelji za psihologom, potrebe za pomagalima i financijsko stanje u kući kako bi se toj obitelji pomoglo u svim segmentima,” dodaje Čorak. Posjet mobilnog tima puno znači iz brojnih razloga, a bolesniku i obitelji nerijetko najviše znači razgovor i razumijevanje. “Često volim reći kako je najbolja infuzija – ruka u ruci.Kad znate da ste nekom pomogli, puno to znači i dragocjen je to osjećaj unatoč velikom emocionalnom teretu tog posla,” naglasila je Zrinka Golić zamjenica koordinatora u Pakracu.

“Moj posao je vrlo raznolik, nekada je to procjena boli i savjetovanje s obitelji kako da se primjeni terapija, nekada procjena dehidracije…Vrlo je važna suradnja s liječnicima obiteljske medicine, a na samom terenu svaki je slučaj specifičan, kaže nam članica mobilnog tima dr. Ivana Del Vechio Hlevištajn.

“Čovjek teško da bi odabrao baš ovakav posao. Koliko god je smrt prirodna, svi želimo tu tabu temu zaobići. Mene je u palijativu doveo moj životni put, ali sada, nakon stečenog iskustva, ne bih se mijenjala,” kaže sestra u palijativnom timu Ana Stanišić.

“Prošla sam i ambulante, terene, patronažu, ali nekako sam se baš ovdje najviše pronašla jer kad pomognete nekome tko je uistinu u potrebi onda to daje dodatni poticaj i ispunjenje. Jer, naši pacijenti su najčešće oni od kojih su svi digli ruke, a nerijetko su i sami svjesni da su u bezizlaznoj situaciji. I bez obzira koliko mu pružite, to njemu puno znači, a onda istovremeno i vama,” zaključila sestra Ana Stanišić.

Kontakte mobilnih palijativnih timova Doma zdravlja PSŽ potražite na DZ Požega Mobilni palijativni tim

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn