DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE VELIKA – Dan zamijenjenih uloga u Domu!

Datum objave: 29. 9. 2022. | Kategorija: Lifestyle

VELIKA – Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Domu za starije i nemoćne osobe Velika organizirali su Dan zamijenjenih uloga. Tako su korisnici na jedan dan bili kuhari, spremačice, pralje, medicinske sestre, skladištar, socijalni radnik, blagajnik i ravnateljica.

Cilj je bio razviti empatiju između korisnika i radnika, to jest, osvijestiti korisnicima važnost svakog zanimanja u Domu, a radnicima pomoći u razumijevanju korisnika i njihovih potreba. Nakon što smo se svi opet vratili u svoje uloge, upitali smo korisnike o ovoj našoj ideji, a bilo je tu i zanimljivih odgovora!

“Znate, nije uvijek lako svima ugoditi. Moj je posao brinuti o svemu u ovome Domu. Nije loša ideja o zamjeni uloga; malo ćemo se bolje međusobno upoznati i razumjeti,” rekla je Ana Baković koja je na jedan dan postala – ravnateljica.

“U mladosti sam radila kao kuharica ali danas je puno modernija oprema nego prije. Ovo mi je bilo jako lijepo iskustvo i imam jedan savjet: grah se nikada ne miješa nego se smanji vatra i pusti da se krčka!” podijelila je svoje iskustvo kuharica Marica Golubović.

Marija Jergović okušala se u ulozi spremačice .”Pa dobro, dokle ću ja ovako? Radim kod kuće, radim u Domu, čistim, ribam…Ali dobro, sve ću ja to srediti…Mislim da bi i korisnici mogli biti malo uredniji, ali šta ćeš, stari su i bolesni pa im „pobjegne“…” komentirala je.

“Sviđa mi se ovdje raditi, jer sam inače 35 godina radila u računovodstvu u školi. Tada su me svi zvali „teta režiserka“. Najvažnije je prvo se javiti na telefon a strankama bih rekla da pričekaju.,” rekla je Ana Romić na mjestu blagajnice

„Riješit ćemo tu sliku na RTL, samo ne mogu danas, imam drugog posla.“ Znate što, koliko ja vidim, ovdje svi imaju posla preko glave. Ovaj majstor bi mogao samo televizore popravljati jer babe ne znaju šta stiskaju na daljinskom pa ga stalno zovu. A on još uz to mora i kosit i vozit na preglede u bolnicu-bome mu nije lako” komentirao je “majstor” Milivoj Lazić.

„Ajoj, što sam se ja napegljala u životu-teško je to, dodijalo mi! A kako je tek našim praljama koje peglaju za 130 korisnika, pa nije ni čudo što se nešto zamijeni ili izgubi, pogotovo ako nije obilježeno! Teže je radit’ u vešeraju nego čistit po sobama!” naglasila je pralja za jedan dan Marija Dukmenić.

U ulozi medicinske sestre okušala se Katarina Ivanović „Smirite se malo, šta kažete, da nemate stolicu? Ajoj, zlo je to kad stolicu nemate…A najgore je kad si u glavu bolestan! Hoću bit na Facebooku? Volila bi da budem pa da me moja Marica iz Austrije može vidit…”

“Ajoj, težak je to posao biti socijalna radnica. Ne znam šta da im kažem kad mi dođu ovako sa problemom. Dosta bi mi bilo da mi dođu samo njih dvije koje se svađaju, to bi mi bilo i previše za jedan dan! A ne mogu ni zamislit kako je kad ih imate 130. I svatko od njih nešto traži…Nije vam lako…” bila je puna razumijevanja za socijalne radnike Marija Biondić nakon jednog dana u toj ulozi.

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba, u Domu će se održati prigodan program u kojemu sudjeluju radnici i korisnici. Svim stanovnicima Požeško-slavonske županije, korisnici, radnici i ravnateljica Doma za starije nemoćne osobe Velika, žele sretan Međunarodni dan starijih osoba!

TEKST: S. P./Dom Velika              FOTO: Dom Velika

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn