DOM HRVATSKIH VETERANA U LIPIKU – Pilot projekt za dostojnu zdravstvenu i psihološku skrb o braniteljima

Datum objave: 16. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

n

LIPIK – U okviru svečanosti Dana hrvatskih branitelja Požeško slavonske županije organizirano je i 12.županijsko sportsko natjecanje UDVDR, a gosti su, u domaćinstvu gradonačelnika Vinka Kasane i župana Požeško slavonske županije, Alojza Tomaševića, imali priliku i posjetiti  Dom hrvatskih veterana u Lipiku. Riječ je o nacionalnom pilot projektu, ustanovi koja postavlja standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Dom hrvatskih veterana u Lipiku, prvi od planiranih četiri diljem Hrvatske, jedinstvena je smještajno-rehabilitacijska ustanova i nacionalni pilot projekt čija je misija doprinijeti kvaliteti života hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i civilnih žrtava Domovinskog rata, pružanjem psihosocijalne, preventivne i zdravstvene skrbi i savjetovanja. Riječ je o projektu Ministarstva hrvatskih branitelja vrijednom oko 20 milijuna kuna, priči koja je počela u Lipiku, a koja će, kako je goste svečanosti Dana hrvatskih branitelja Požeško slavonske županije, upoznao Dinko Tandara, pomoćnik ministra i predsjednik Upravnog vijeća Doma veterana, biti nastavljena u još četiri hrvatska grada. Najsuvremenije opremljen veteranski dom smještajnog kapaciteta 50 osoba ima 36 soba, profesionalnu teretanu i svlačionice, restoran s kafićem,multifunkcionalnu dvoranu, restoran, te više sala za sastanke, opuštanja i grupne terapije, a svoje je prve korisnike koji u domu mogu boraviti najviše tri tjedna, primio u veljači.

nn

„ Ponosni smo što je upravo iz Lipika krenuo jedinstveni pilot projekt koji bi trebao postaviti standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i civilnim žrtvama rata. Iako smo prve korisnike primili prije nepunih 7 mjeseci, njihove su reakcije, ali i naši rezultati kada je riječ o rehabilitaciji, sjajni. Istovremeno, projekt je ovo koji će, uz ozdravljenje i vraćanje digniteta hrvatskim braniteljima, zasigurno pomoći i razvoju Lipika, jer, sve što se kuha u restoranu Doma veterana, lokalnog je porijekla.Osim toga, priča je to kojoj se, uz domaće OPG-e, svakako mogu i trebaju pridružiti i braniteljske zadruge, jer radna je terapija najbolja“, rekao je, dočekujući goste u Domu hrvatskih veterana u Lipiku, zamjenik ravnatelja Zvonimir Kalčik. Uz svečani i protokolarni dio, Dan hrvatskih branitelja obilježilo je i 12.županijsko sportsko natjecanje UDVDR Požeško slavonske županije.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn