DOGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA U JAKŠIĆU – Svečano položen kamen temeljac

Datum objave: 19. 9. 2023. | Kategorija: Društvo, SLIKE

JAKŠIĆ – Projekt dogradnje Dječjeg vrtića Jakšić odobren je bespovratnim sredstvima Europske unije, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu 487.358,15 eura. Ukupna vrijednost je preko 1,5 milijuna eura i ostatak sredstava će osigurati iz proračuna Republike Hrvatske i Općine Jakšić.

Dječji vrtić u Jakšiću otvoren je u kolovozu 2016. godine no vrlo brzo ukazala se potreba za kvalitetnim proširenjem, a prvi korak obavljen je danas polaganjem kamena temeljca za dogradnju Dječjeg vrtića. Projekt vrijedan preko 1.555.790, 87 eura omogućit će stvaranje nove infrastrukture za predškolski odgoj i obrazovanje na području Općine Jakšić. Ovim ulaganjem utjecat će se na poboljšanje životnih uvjeta djece predškolske dobi te ostvariti kvalitetni temelji za daljnje osnovnoškolsko obrazovanje, a roditeljima će biti omogućeni uvjeti da svoje dijete povjere na čuvnaje stručnim kadrovima u adekvatnim i suvremenim prostorima u blizini njihovog mjesta stanovanja. Novi vrtić trebao bi biti gotovo do kraja 2024. godine.

O značaju projekta govorio je načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević. “Sjetim se 4. rujna 2016. godine kada je ova lijepa ustanova počela s radom i kada je u našem vrtiću bilo 54 djece u tri odgojne skupine. Bilo je svakakvih priča, ali to je zaboravljeno, mislim da su ovi mališani pokazali kako je investicija bila opravdana. Već se 2018. godine pojavio problem s nedostatkom prostora, pa smo unutar postojeće zgrade radili pregrade i trenutno imamo šest odgojnih skupina, jedna je u Područnom objektu u Rajsavcu. Danas imamo 114 upisane djece, a moram napomenuti da se sva djeca nisu ni uspjela upisati u vrtić, problem se pokazao i pri upisu ovogodišnje jasličke djece, a što će nam se protezati i u sljedećoj godini. Uz ovu investiciju, radimo još jednu projektnu dokumentaciju za prenamjenu društvenog doma u Eminovcima, gdje ćemo otvoriti dvije dogojne skupine, jednu jasličku i jednu vrtićku skupinu – mislim da bi to onda bilo dovoljno za sve trenutne potrebe na području općine Jakšić.“

Svoje zadovoljstvo novim projektom iskazala je požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Današnji dan i oni koraci koji su učinjeni u nekoliko proteklih mjeseci te koji će biti učinjeni u nekoliko sljedećih mjeseci upravo opovrgavaju ono vrijeme i komentare koji su govorili kako vrtići nisu potrebni. Jer, mjesta u našim dječjim vrtićima u ovom trenutku nema onoliko kolike su potrebe roditelja. To nam govori i da se gospodarstvo pokrenulo, da roditelji rade. Znači da je potrebna ova infrastruktura u koju roditelj punog srca može ostaviti svoje dijete, ustanova u koju roditelji jako puno vjeruju. Osim izgradnje ovog vrtića na području Požeško-slavonske županije krenut će, duboko se nadam vrlo brzo, i u Brestovcu izgradnja, izgradnja u Lipiku, u Požegi će ovih dana biti položen kamen temeljac za izgradnju novog vrtića, gradonačelnica Pleternice takve radove privodi kraju,” naglasila je županica uz čestitku načelniku Kovačeviću i njegovom timu te zahvalu Vladi RH koja prepoznaje projekte i potrebe malih sredina poput općine Jakšić.

Sve nazočne pozdravila je i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja mr.sc. Vesna Šerepac, a mališani iz vrtića sa svojim tetama izveli su prigodni program. Kamen temeljac za dogradnju Dječjeg vrtića Jakšić položili su predstavnica Ministarstva, ravnateljica mr.sc. Vesna Šerepac, županica Antonija Jozić i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević. Blagoslov je dao župnik župe sv. Barbare velečasni Ivan Rončević.

TEKST: S. Pok                           FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn