DOBRI ČOVJEK MATO VEIĆ – Nakon donacije od sto tisuća eura požeškoj bolnici, sada i uređaj od 20 tisuća kuna ambulanti

Datum objave: 27. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

RUŠEVO – Mato Veić, umirovljenik iz Ruševa koji je prošle godine Općoj županijskoj bolnici Požega donirao medicinski uređaj vrijedan čak sto tisuća eura, i ove je godine odlučio učiniti dobro djelo za cijelu zajednicu – kupio je još jedan medicinski aparat, ovoga puta za zdravstvenu ustanovu u svom čaglinskom kraju.

Matu Veića upoznali smo prošle godine i nekoliko puta susreli ga na manifestacijama gdje je primao priznanja za humanost. Posjetili smo ga u toplini njegovog doma i razgovarali o novjo odluci. Mato je društven čovjek, željan razgovora i prijateljevanja. Umirovljeničke dane provodi s rodbinom i prijateljima ali i radno u svom voćnjaku i vinogradu s kojima se ponosi. Vrijedan i tih i spreman pomoći. Priča nam kako je išao u ambulantu Doma zdravlja u Čaglinu. Trebao je obaviti pregled i snimiti rad srca. Sve što su mogli napravili su, ali EKG nisu jer ga nemaju. Ostao je Mato u čudu i rekao kako će on kupiti taj uređaj samo neka kažu koliko to košta. Dobrog čika Matu doktorica i sestra iako u nevjereici, povezali su s s ravnateljem županjiskog Doma zdravlja Marijanom Višatickim. Ravnatelj mu je rekao uređaj koji bi zadovoljio potrebe košta oko deset tisuća kuna. Mato je samo odgovorio: „Nemojte vi za ambulantu u mom kraju kupovati neke “kineske” aparate. Kupite vi onaj pravi koji treba pa makar on koštao i pet puta više.”

Ubrzo su obavljene konzultacije i došlo se do iznosa i aparata koji će biti više nego koristan u čaglinskoj ambulanti. Aparat su naručili i kako doznajemo, Mato ga je platio nešto više od 20 tisuća kuna, a vrijedna donacija već je stigla u požeško-slavonski Dom zdravlja. Ovih će dana biti prvo snimanje s EKG-om u čaglinskoj ambulanti na veliki Matin ponos koji kaže da mu je drago što pacijenti neće više trebati ići iz čaglinskog kraja u Požegu ili Slavonski Brod kako bi izvršio snimanje i pregled.

Mato Veić je povratnik iz Švicarske gdje je radio 30 godina. “Došao sam ovdje u svoje selo, u mirovini sam i kod kuće tako pomalo radim. Koliko mogu pomognem svojoj rodbini. Pomogao bi ja svakom ali kome danas možeš vjerovat, neradnike ne volim, a njih je danas najviše. Ponosan sam što sam pomogao i svojoj ambulanti, a dakako da sam ponosan što sam pomogao i svojoj bolnici prošle godine,” rekao je Mato koji je do sada primio priznanja i zahvalnice Požeško-slavonske županije, općine Čaglin te mjesnog DVD-a što ga posebno raduje.

TEKST: S. P. / D. K.           FOTO: S. P./D.K

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn