DIJECEZANSKI MUZEJ POŽEŠKE BISKUPIJE – Svjedok duhovnog identiteta hrvatskog čovjeka na ovim prostorima

Datum objave: 27. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Uređenje Dijecezanskog muzeja Požeške biskupije je pri završetku. U tijeku su radovi na izradi opreme koja je potrebna za postavljanje pojedinih predmeta u muzej. Muzej će biti otvoren 10. lipnja 2016. godine, najavio je požeški biskup Antun Škvorčević.

U Dijecezanskom muzeju bit će izloženi predmeti koji su prikupljeni u Požegi, posebice u crkvi sv. Terezije Avilske koja ima ne samo predmete iz svog života, već i predmete kojima su se koristili isusovci te predmeti koji su imali Pavlini za vrijeme svog desetogodišnjeg boravka nakon isusovaca. Tu su i predmeti iz župa sadašnje Požeške biskupije.

DSC04228

“To su liturgijski predmeti u tekstilu i metalu, liturgijske knjige, napose slike i kipovi koji su nekada bili u crkvama. To je Sakralna zbirka Dijecezanskog muzeja. Postoji druga zbirka, Zbirka hrvatske moderne i suvremene umjetnosti u kojoj su prikupljeni putem donacija predmeti, slike i kipovi umjetnika Ive Dulčića te drugih umjetnika. Htjeli smo kroz tu zbirku također ovdje u Požegi posvjedočiti ono što je duh stvorio u Hrvatskoj u novije vrijeme i to od onih autora koji imaju određenu težinu po prosudbi znalaca. Vjerujem da će taj trajni postav Dijecezanskog muzeja nadopuniti ono što ovdje u Požegi imamo i osobito poslužiti djeci i mladim da kroz te predmete konkretno mogu “opipati” kojem kulturološkom krugu i u kojem se duhovnom identitetu nastoje izgrađivati u katoličkim školama,” naglasio je biskup Škvorčević dodajući kako smatra svojom posebnom osobnom i biskupijskom dužnošću prikupiti pokretnu crkvenu kulturnu baštinu, čuvati je, obnavljati i predstaviti javnosti te na temeljima identiteta koji ona svjedoči u današnjem vremenu promicati evanđeoske vrijednosti.

nn

Dvije spomenute zbirke zajedno s Riznicom požeške Katedrale tvore cjelinu u čiji sastav ulazi i Povijesna knjižnica Požeške biskupije s raritetnim knjigama. Predviđeno je da Dijecezanski muzej bude otvoren 10. lipnja ove godine ,a 11. lipnja bit će organizirano i predstavljenje monografije o Ivi Dulčić prigodom stote obljetnice njegova rođenja i to stoga što je u zbirci suvremene umjetnosti Dijecezanskog muzeja gotovo pedeset djela  upravo s njegovim potpisom.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn