DANI SLAVONSKE ŠUME U NAŠICAMA – Sjajna turistička priča s gospodarskim potencijalom koja spaja sve slavonske županije

Datum objave: 08. 9. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

NAŠICE – Još uvijek stignete u Našice, najljepši mali grad kontinentalne Hrvatske na Festival „Dani slavonske šume.“ Jedinstvena je to četverodnevna gospodarska, turistička, ekološka, kulturna i sportska manifestacija koja ima za cilj predstaviti ono najbolje što Našice i Slavonija imaju-šume, događaj koji vas do nedjelje, 9.rujna, očekuje u perivoju grofova Pejačević.

Već 18.tu godinu za redom, Grad Našice, zajedno s podružnicom Hrvatskih šuma, ogrankom Matice Hrvatske i turističkom zajednicom, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, organizator je Festivala „Dani slavonske šume.“ Jedinstvena je to, najveća i najprepoznatljivija gradska manifestacija koja ima za cilj predstaviti ono najbolje što Našice imaju -šume, četverodnevno gospodarsko-turističko-ekološko-sportsko i kulturno događanje koje u grad svake godine privuče desetak tisuća posjetitelja i spoji svih pet slavonskih županija.

„Prilika je ovo da iz „malog grada velikog srca“ pošaljemo poruku optimizma i pokažemo ono najbolje, najvrijednije što imamo-slavonsku šumu, stoljetnu tradiciju šumarstva, kvalitetu drvnih proizvoda po kojima smo poznati i cijenjeni diljem svijeta, ali i bogatu kulturnu i prirodnu baštinu kojima se ponosimo, jer i to su Našice“, istaknuo je, pozdravljajući središnjeg dana festivala u prekrasnom ambijentu našičkog perivoja mnogobrojne goste i posjetitelje, gradonačelnik Josip Miletić.

nn1

I dok su se Grad i Turistička zajednica na čelu sa Srečkom Perkovićem, kao organizatori sjajno pobrinuli za promociju bogatstva slavonske šume, za edukativni dio zaduženi su predstavnici struke. Jer, kako je rekao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, „ manifestacija je ovo čiji je cilj i osvijestiti javnost o važnosti čuvanja prirodnih resursa i pametnog iskorištavnja šuma. Osim toga, jedino je šumarska struka u trenutku velikih klimatskih promjena sposobna odgovoriti na potrebe gospdarstva, ali i sve veće ekološke izazove.“

nn

Da je riječ o manifestaciji koja je odavno prešla granice lokalnog i priči s istinskim gospodarsko-turističkim potencijalom, potvrdio je Ivo Anušić, prvi čovjek Osječko baranjske županije i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, svjestan kako su upravo šume, jedan od najvažnijih resursa Slavonije. „ Prije svega slavonski hrast, a onda i brojne druge vrste drveta koje rastu u slavonskim šumama, nadaleko su poznate ne samo u našim krajevima, nego i diljem svijeta. Činjenica je to koju trebamo promovirati, ali i razvijati svijest o važnosti šuma kao iznimnog nacionalnog prirodnog bogatstva kojim pametno gospodare Hrvatske šume . Riječ je o sirovini koja, uvjeren sam, može ojačati Slavoniju, jer, naučimo li je na pametan način koristiti, uvažavajući stoljetnu ostavštinu, ali i nova saznanja iz ekologije i šumarske struke, onda drvo, našu šumu, drvnu industriju, možemo ugraditi i u socio-ekonomski rast Slavonije,” naglasio je  Anušić.

nnnn

“Upravo to je i cilj manifestacije Dani slavonske šume koju podržava i Vlada RH Osim toga, riječ je o događaju koji povezuje i svih pet slavonskih županija, jer, jedino tako, zajednički, uz promišljenu strategiju – i turizma i gospodarstva, ne pojedinačno, jer, suviše smo mali, moguće je razmišljati o uspjehu i razvoju. Na sreću, tako sve više, razmišljaju i donosioci političkih odluka i čini se, kako je, napokon, sazrelo vrijeme za dogovor i suradnju,“ upoznao je izaslanik premijera Plenkovića, župan Ivan Anušić, a osobnim dolaskom potvrdio i gradonačelnik grada Požega, Darko Puljašić, gost grada Našice.

nnnnn

Za najbolju moguću promociju Slavonije i njenih šuma, na istoimenom su se festivalu pobrinuli šumari, sudionici središnjeg sadržaja manifestacije, natjecanja sjekača u kojem su sudjelovali sjekači iz Vinkovaca, Osijeka, Požege, Nove Gradiške i Našica i članovi nacionalne reprezentacije, baš kao i mnogobrojni izlagači 13.Obrtničkog i sajma proizvoda i usluga ruralne Slavonije. Jer, uz šume i drvnu industriju s tradicijom, zanatlije i gastro majstori zasigurno su jednako prepoznatljiv regionalni adut.

Uz ugodan hlad i miris slavonske šume, želeći svojim gostima i posjetiteljima ponuditi ono najbolje što imaju, Našičani su i ove godine, središnjeg dana Festivala, organizirali i natjecanje u kuhanju čobanca, starim sportovima, izložbu old timer vozila i traktora, vatrogasne vježbe, prezentaciju starih običaja, glazbene i plesne nastupe u kojima su sudjelovali članovi brojnih gradskih udruga i kulturno umjetničkih društava, te niz drugih zanimljivih sadržaja, a sve će službeno završtiti u nedjelju, 9.rujna, Danom našičkog sporta i kazališnom predstavom. Ukoliko ste propustili ovogodišnje, punoljetno izdanje Festivala Dani slavonske šume, svakako navratite nagodinu. Prekrasni našički perivoj koji su stvorili grofovi Pejačević, tada će biti još ljepši, jer, kako smo saznali, sve je spremno za veliki projekt obnove vrijedan 14 milijuna kuna.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn