DANI OPĆINE KAPTOL U ZNAKU 800. OBLJETNICE – Bogato, poučno, zabavno za sve uzraste

Datum objave: 09. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – “Dani Općine Kaptol” bogati je kolaž kulturno-umjetničkih, zabavnih i sportskih zbivanja  koja će se održati od 18. do 29. lipnja. Program je ove godine u znaku velikoga jubileja, 800. obljetnice izdavanja najstarijega dokumenta Zbornoga kaptola sv. Petra po kome su središnje naselje i Općina dobili ime.

Višednevni program otvorit će 18. lipnja 46. Festival tamburaške glazbe “Zlatni glas Zlatne doline” koji će se održati u dvorani OŠ Vilima Korajca s početkom u 20,30 sati. Festival su organizirali Općina Kaptol i TZ Zlatni Papuk, a posjetitelje očekuju 23 nove pjesme u izvedbi solista, tamburaških sastava i pjevačkih skupina iz Hrvatske, Švicarske, Austrije te BiH. Gost večeri, koji će publiku zabavljati nakon natjecateljskoga dijela, bit će Stjepan Jeršek Štef.

Kaptol je prepoznatljiv arheološki lokalitet koji je tijekom svibnja dobio potvrdu kao značajna točka na arheološko-turističkoj karti Europe. Naime, Upravno vijeće EPA jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli certifikata „CULTURAL ROUTE OF THE COUNCIL OF EUROPE“ podunavskim kulturnim rutama u koje se ubraja i ruta Putevima ratnika na lokalitetu “Kaptol”. Kao ključni dio obilježavanja Dana Općine Kaptol, ali i European Archeology Days, 19. i 20. lipnja održat će se već tradicionalni Halštatski dani. Organizatori ovoga događanja su Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Općina Kaptol, TZ Zlatni Papuk, European Association of Archeologists (EAA) te Iron Age Danube Route.

Prvoga dana, s početkom u 20,00 sati, u Općinskoj vijećnici bit će otvorena izložba Arheologija Kaptola koju će posjetitelji moći razgledati do 30. lipnja, svakoga radnog dana u terminu od 9:00 do 15:00 sati uz prethodnu najavu na telefon 034 231 023. Uz izložbu, bit će održano predavanje Značenje željezno-dobnog Kaptola u europskom kontekstu dr. sc. Boruta Križa i dr. sc. Hrvoja Potrebice.

Sljedećega dana na Trgu Vilima Korajca u centru Kaptola od 18,00 sati održat će se program ispunjen nizom radionica namijenjenih svih uzrastima, a uz stručno vodstvo Marte Rakvin, moći će se proći i rutom Putevima ratnika. S najmlađima će se družiti dr. sc. Jacqueline Balen i Kristina Rupert kroz aktivnosti Klinci željeznog doba (predškolci, 1.-4. razred) i Arheološko istraživanje (5.-8. razred). Julija Filaš Kramberger održat će radionicu za odrasle Tkanje u željeznom dob. Krčma Stari fenjeri prezentirat će pripremu halštatske hrane uz degustaciju.

KUD „Ivo Čakalić“ priprema 26. lipnja prikaz običaja Šokački dan – Mlatidba žita. Događanje će se održati u Sportskom parku u Kaptolu. Već tradicionalno Češka beseda iz Kaptola u sklopu Dana Općine organizira Dan kulture i Dan otvorenih vrata koji će se održati 27. lipnja od 18,00 sati u domu udruge na Trgu Vilima Korajca. Ove godine pripremili su nekoliko radionica uz nastup zborova i učenika Gimnazije Požega koji fakultativno uče češki jezik te pripremu tradicionalnih čeških jela. Ovogodišnji gosti, koji će i nastupiti pred posjetiteljima, članovi su Češke besede iz Osijeka i Bjeliševca.

U suradnji Stolnog kaptola sv. Petra i Općine Kaptol 28. lipnja u crkvi sv. Jurja u 10,00 sati održat će se Simpozij povodom 800. obljetnice Zbornog kaptola sv. Petra i 20. obljetnice Stolnog kaptola sv. Petra. Svoja izlaganja održat će istaknuti hrvatski znanstvenici, a u istom ambijentu srednjovjekovne utvrde, u 20,00 sati održat će se koncert Tu es Petrus. Na njemu će nastupiti komorni orkestar i nekoliko solista pod ravnanjem Kaptolčanina Josipa Prajza.

Višednevni program Dani Općine Kaptol bit će zaključen 29. lipnja, na Blagdan sv.Petra i Pavla Apostola, obilježavanjem Petrova i tradicionalnim Petrovskim sajmom na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu.

TEKST: S. P./TZ Zlatni Papuk         FOTO: S. Pok/ D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn