DANI OPĆINE KAPTOL – Koncert „Tu es Petrus“ u Starome gradu požeškoga Kaptola

Datum objave: 29. 6. 2024. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – U sklopu obilježavanja Dana općine Kaptol te blagdana nebeskih zaštitnika ove općine sv. Petra i Pavla. 28. lipnja u crkvi sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu održan je koncert klasične glazbe “Tu es Petrus”.

Koncert je organizirao požeški Stolni kaptol sv. Petra, vlasnik Grada, a uz kanonike, svećenike, i brojne ljubitelje klasične glazbe, koncertu su nazočili i požeški biskup Ivo Martinović, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Na koncertu su nastupili Komorni orkestar i Komorni zbor požeških glazbenika pod ravnanjem dirigenta Josipa Prajza. Solističke dionice otpjevali su sopranistica Mia Raguž, altistica Nikolina Virgej Pintar, tenor Mislav Lucić te bas Boris Beus, a za orguljama je bio Mihael Mojzeš. Nakon uvodnog gregorijanskog korala „Tu es Petrus“ te skladbe „Poglavara Vrhovnoga“ skladatelja Albe Vidakovića kao središnji dio koncerta izvedena je Krunidbena misa u C duru (KV 317) Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Na svršetku koncerta glazbenicima i slušateljima obratio se biskup Ivo Martinović. Zahvalivši kanoniku Krpeljeviću na uvodnom pozdravu i rođendanskoj čestitci, biskup je kazao: „Okupili smo se u ovoj ranjenoj i napuštenoj crkvi koja i danas sa svojim zidovima progovara o onome što se ovdje događalo. Ona je kroz stoljeća osluškivala molitve vjernika i zvukove orgulje po tolikim svećenicima i vjernicima koji su ovdje slavili Boga. Ona to i danas čini, osluškuje ljepotu glasova ovog prekrasnog zbora požeških glazbenika koji su nas svojim izvedbama uputili na ljepotu, kulturu, povijest, molitvu i duhovnost, na transcendentno, na Boga. U ovom ozračju možemo iskusiti i tu dubinu koja je potrebna i izvan liturgije.“

Obraćajući se glazbenicima biskup Martinović je rekao: „Meni je bilo dovoljno promatrati ove zidove i osluškivati ljepotu vaših glasova i skladnost instrumenata da otkrijem onu božansku dimenziju koja je prisutna u ovom našem zajedništvu. Želim vam zahvaliti za ovaj koncert kojim ste nam posvijestili kako je Bog prisutan u umjetnosti, kulturi, u tišini i u pjesmu.“ Zahvalio je dirigentu Josipu Prajzu što je u suradnji s požeškim Stolnim kaptolom sv. Petra organizirao ovaj već osmi po redu Petrovski koncert uz potporu Općine Kaptol. Načelniku pak spomenute Općine Mili Pavičiću čestitao je Dan Općine i obljetnicu njezina osnutka, kaptolačkom župniku Mariu Rašiću čestitao je svetkovinu župnog zaštitnika, a članovima Stolnog kaptola čestitao je svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika.

IZVOR: Požeška biskupija

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn