DANI OPĆINE KAPTOL – Bogat i raznolik program pripremljen s puno znanja i ljubavi čeka vas u Kaptolu od 15. do 29. lipnja

Datum objave: 07. 6. 2022. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – “Dani Općine Kaptol” bogati je kolaž kulturno-umjetničkih, zabavnih i sportskih zbivanja koja će se održati od 15. do 29. lipnja, blagdana sv.Petra i Pavla. Najavili su to načelnik Mile Pavičić te čelni ljudi Turističke zajednice Zlatni Papuk direktor Tomislav Galić i njegova zamjenica Kristina Rupert.

Skup događanja pod nazivom “Dani općine Kaptol” ove godine održat će se od 15. do 29. lipnja kao rezultat suradnje niza udruga koje djeluju na ovom području, same Općine i Turističke zajednice Zlatni Papuk. Tako i ove godine posjetitelji mogu uživati u mnoštvu sportskih te kulturno-umjetničkih događanja.

“Cilj je ove višednevne manifestacije je podići svijest lokalnog stanovništva o kulturno-povijesnim procesima našeg mjesta, ali i privući posjetitelje izvan naše županije koji u tom nasljeđu, kroz razvoj potencijala kulturnog turizma, imaju mogućnost uživati, ” naglasila je Kristina Rupert.

O značaju manifestacije govorio je i načelnik općine Mile Pavičić.” Nadamo se da će ovaj niz događanja privući veliki broj posjetitelja kako bi upoznali naše brojne kulturne i povijesne ljepote po kojima je Kaptol prepoznatljiv. Krećemo sa sportom, pa kroz kulturu i druge sadržaje sve do 29. lipnja kada je blagdan našeg zaštitnika sv. Petra i svečana sjednica Općinskog vijeća, ali pokušavamo oživjeti i Petrovski sajam koji će se održati na Trgu Vilima Korajca. Poseban naglasak među zbivanjima je na prezentaciji Idejnog rješenja Interpretacijskog centra Halštatske kulture u Kaptolu koja će se održati 27. lipnja u Općinskoj vijećnici te 28. lipnja predstavljanje Monografije Općine Kaptol – 800 godina Kaptola, što nam je poseban ponos. Predstavljanje će se održati u Starom gradu i to je kruna dugogodišnjeg rada, izuzetno opsežna, stručna i vrlo kvalitetna monografija. Kroz ovih 15-tak dana vjerujemo kako će biti sadržaja za sve generacije i sve ukuse,” naglasio je načelnik Pavičić.

Dani općine Kaptol počinju tako malonogometnim noćnim turnirom u Sportskom parku Kaptol 15. lipnja od 18,00 sati. Organizator je NK Kaptol, a očekuje se dolazak dvadesetak ekipa i njihovih navijača iz cijele Požeštine.

“Posebno mjesto u programu imaju Halštatski dani – festival starije željeznog doma u Zlatnoj dolini. Ove godine odvijat će se 18. i 19. lipnja u Općinskoj vijećnici i na Trgu Vilima Korajca. Uz Općinu Kaptol i TZ Zlatni Papuk svoj obol ovom zbivanju dali su Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Staza željeznog doba Podunavlja te Virtualni krajolici Podunavlja. Festival će se održati u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana općine Kaptol, a cilj događanja je popularizacija arheologije kao znanosti i arheološkog lokaliteta “Kaptol” koji je prepoznatljiv na svjetskoj razini. U sklopu manifestacije bit će održan niz predstavljanja, te otvorena izložba “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – Željezno doba u digitalnom svijetu”.”

“Drugog dana, uz stručno vodstvo Putevima ratnika starije željezo doba u Zlatnoj dolini” bit će održano i nekoliko zanimljivih radionica – Radionica halštatske hrane, radionica Zrno po zrno, Klinci željeznog doba, radionica Mali arheolozi, Radionica tkanja te radionica Lončarenje i lončarsko prigovaranje, te gostujuća radionica Rimski vojni logor.” rekla je Kristina Rupert.

Na velika vrata ove se godine vraća i kaptolačka manifestacija Rock maraton koja će se održati 21. lipnja na Trgu Vilima Korajca , a Češka Beseda Kaptol pripremila je Dan češke kulture koji je na rasporedu 22. lipnja u Domu češke kulture u Kaptolu. U ovogodišnjem programu Dana češke kulture sudjelovat će pjevačke skupine Češke Besede Osijek, Češke Besede Bjeliševac i Češke Besede Kaptol, a pripremljena je i Radionica pripreme tradicionalne češke hrane te Radionica izrade suvenira od perušine.

Na prostoru Sportskog parka Kaptol 25- 26. lipnja održat će se Kaptol kup, tradicionalni turnir mlađih uzrasta na kojem sudjeluju djeca od sedam do trinaest godina, a voditelji turnira su Alen Havrda, Mile Pavelić i Dario Lončarević. Ljubitelji folklora uživat će 26. lipnja u Šokačkim običajima i manifestaciji pod nazivom ” Čuvam grožđe i crno i bilo, samo dođi moje lane milo” koju je pripremio KUD Ivo Čakalić. Ove godine, izvest će običaj čuvanja vinograda, pudarenje, od čvoraka i kradljivaca. Sve uz pjesmu, ples i veselje.

Prezentacija idejnog rješenja Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu, projekt koji su Požeško-slavonska županije i Općina Kaptol pokrenule s Centrom za prapovijesna istraživanja. U tijeku je proces izrade potreban dokumentacije, a idejno rješenje kompleksa predstavit će 27. lipnja u Općinskoj vijećnici Kaptol arhitekt Andrija Rusan.

Prošle godine Općina Kaptol obilježila je 800 obljetnicu izdavanja najstarijeg poznatog dokumenta pisanog u kancelariji Zbornog kaptola sv. Petra. Povodom tog značajnog datuma ove godine bit će predstavljena Monografija nastala suradnjom istaknutih stručnjaka među kojima je i prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, jedan od najzaslužnijih za prepoznatljivost kaptolačkog povijesnog blaga u svjetskim razmjerima. Predstavljanje monografije održat će se 28. lipnja u crkvi sv. Jurja Stari grad. U istom prostoru održat će se i koncert klasične glazbe Tu es Petrus. “Dani općine Kaptol” ove će godine zaključiti Petrovski sajam na Trgu Vilima Korajca koji će 29. lipnja ponuditi bogatstvo proizvoda lokalnih proizvođača, ringišpil za klinceze i klince i druge zabavne sadržaje.

I ova višednevna manifestacija u čiju je organizaciju uloženo puno entuzijazma, znanja i ljubavi na tragu je svih nastojanja mlade, ali ambiciozne Turističke zajednice Zlatni Papuk, rekao je zaključno direktor TZ Tomislav Galić. “Prioritet nam je da podižemo destinaciju u smislu više turističkih proizvoda, Jedan od glavnih aduta turističkih proizvoda naše destinacije upravo je kulturni turizam – arheološka nalazišta u Kaptolu ali i na drugim mjestima unutar destinacije. Želimo te resurse staviti u funkciju, preobraziti ih u turističke potencijale. Na području TZ Zlatni Papuk imamo kroz godinu više od 50 renomiranih manifestacija, imamo velike mogućnosti za njihov daljnji rast i razvoj, a nadamo se da ćemo to opravdati i svojim angažmanom u ovoj manifestaciji koja je pred nama narednih dana u Kaptolu.” rekao je Galić.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn