DANI CERNIČKOG PORTUGISCA – Red vina, red druženja i razmjene iskustava, s ciljem afirmacije starih sorti voća i obogaćivanja turističke ponude

Datum objave: 22. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Ozbiljno promišljajući o turizmu, kao i o svim svojim komparativnim prednostima, članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik, ove su godine, tradicionalne Dane cerničkog portugisca podigli na novu razinu i uz pomoć partnera, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i LAG-a Zapadna Slavonija, 10.izdanje omiljene eno gastro manifestacije obogatili hvalevrijednom prodajnom izložbom plodova starih sorta voća, povrća, šumskih voćkarica i prerađevina.

Da su vrhunski domaćini, Cerničani su potvrdili odavno. Baš kao i da sve ozbiljnije promišljaju o turizmu. Upravo stoga, svaka je njihova manifestacija, iz godine u godinu, sve kvalitetnija i prepoznatljivija. Jer, aduti su već tu. Treba ih samo pametno prezentirati i postojeće priče podići na višu razinu. S tim na umu, članovi iznimno aktivne mjesne Udruge vinogradara i voćara, ove su godine, tradcionalne Dane cerničkog portugisca, podigli na novu razinu i omiljenu manifestaciju pretvorili u cjelodnevno druženje s ciljem razmjene ideja i iskustava, ali i uživanja u bogatoj lokalnoj eno gastro ponudi.

Zasluga je to hvalevrijedne izložbe plodova starih sorta voća, povrća, šumskih voćkarica i prerađevina, organizirane u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom i LAG-om Zapadna Slavonija, „priči“ čiji je cilj afirmirati uzgoj starih sorti voća i potaknuti njihovu sadnju i očuvanje. Jer, temelj je to ekološke proizvodnje, dio slavonske tradicije, ali i još jedna u nizu naših komparativnih prednosti. Uz zaljubljenike u stare sorte voća i šumskih voćkarica pristigle iz cijele Hrvatske, hobiste, amatere i profesionalce, učeničke zadruge Osnovnih škola „Vladimir Nazor“ Adžamovci i „Matija Gubec“ Cernik, nove, poboljšane i sadržajno obogaćene Dane cerničkog portugisca, prepoznali su, organizacijski i financijski pomogli i pozdravili i predstavnici lokalne i županijske vlasti i Turističke zajednice županije.

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je Željko Burazović, pročelnik za poljoprivredu Brdsko posavske županije, u nazočnosti prvog čovjeka Općine Cernik, načelnika Vitomira Žakića, saborskog zastupnika Davora Vlaovića i direktorice TZ BPŽ, Ružice Vidaković, posebno zadovoljne činjenicom kako će Dani cerničkog portugisca, itekako, obogatiti ukupnu turističku ponudu županije, u kojoj su svoje mjesto, s razlogom, odavno već pronašli i cernički ćupteti i krmokolj.

Opravdano zadovoljan je i predsjednik Udruge organizatora, Zvonimir Živković. „Interes i izlagača i posjetitelja za naše je manifestacije, iz godine u godinu, sve veći, što je, konačno, i cilj svih nas. Članovi udruge ulažu veliki trud u organizaciju i nastoje svaki puta ponuditi i nešto novo.“ upoznao je Živković.

Tradicionalna ceremonija krštenja mošta, i ove godine „ u režiji“ poznatog vinskog kardinala Vlade Bauera, do posljednjeg je mjesta „ispunila“ atraktivan prostor podruma Kulmerovog dvorca, a nakon što je prvi puta prodisao u čašama, u portugiscu se uživalo uz pečene kestene i sasvim „konkretnu“ gastro ponudu. Organizatori su se i ovaj puta iskazali kao domaćini i mogu zasluženo opušteno razmišljati o slijedećim, 11.po redu Danima cerničkog portugisca.

TEKST: S. T.        FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn