DANI CERNIČKOG PORTUGISCA- Manifestacija koja oživljava zaboravljenu autohtonu vinsku sortu

Datum objave: 10. 10. 2017. | Kategorija: Susreti

port 1

CERNIK – Majstori životnog hedonizma, stari Rimljani, govorili su kako je svakom grozdu životna želja da jednom dospije u bačvu, a potom i na stolove. Zahvaljujući entuzijazmu članova Udruge vinogradara i voćara Cernik, svojevrsnih čuvara tradicije, mlado će vino, i to ono njihovo-autohtono, u subotu, 14.listopada, po prvi puta prodisati u čašama. Sve je spremno za još jedne Dane cerničkog portugisca.

Tradicionalna je to manifestacija, koja, poput drugih sličnih cerničkih, oživljava staru Slavoniju, upoznavajući s lokalnim eno gastro blagom, predstavljajući i od zaborava čuvajući nepravedno zanemarenu vrstu vina i sortu grožđa, koja ima prirodno stanište upravo na cerničkim brežuljcima. Priča je to koja itekako ima turističkog potencijala, što prepoznaje i čelništvo Općine i tamošnje Turističke zajednice, jer riječ je o manifestaciji organiziranoj u Bogom danom prostoru Kulmerovog dvorca, još jednog potencijalnog turističkog aduta Cernika.

Uz priliku za degustacijom jedinstvenog, gotovo desertnog vina u kojem posebno uživaju žene, Dani cerničkog portugisca posjetiteljima će ponuditi i sve ono najbolje od jeseni- prve ukusne pečene kestene, domaće specijalitete, ali i obred krštenja mošta, pa i priliku za kupovinu proizvoda lokalnih OPG-a, dok će se za potpuni slavonski ugoođaj i zaookruženu turističku priču pobrinuti članovi Tamburaškog sastava Merak. Želite li na pravi način zagristi u jesen, Cerničani vas u subotu, 14.listopada, od 17 sati čekaju na Danima portugisca. Živjeli!

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn