DANI CERNIČKOG PORTUGISCA I IZLOŽBA PLODOVA – Fešta u čast mladom vinu i starim sortama voća, povrća, šumskih voćkarica, ljekovitog i začinskog bilja

Datum objave: 16. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Udruga vinogradara i voćara Cernik, Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba i LAG Zapadna Slavonija organiziratori su jedinstvene izložbe starih sorti voća, povrća, šumskih voćkarica, ljekovitog i začinskog bilja i biljnih prerađevina pod nazivom Sačuvajmo stare sorte. Izložba je dio tradicionalne manifestacije Dani cerničkog portugisca zakazane za, 20.listopada. Domaćini vas s dobrodošlicom čekaju u subotu od 11 sati u Kulmerovom dvorcu.

S ciljem poticanja brige na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća, voća, ljekovitog i začinskog bilja pogodnih za organski uzgoj te ukazivanja važnosti sadnje šumskuh voćkarica u tradicijskim voćnjacima i šumskim površinama, članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik, u suradnji sa Hrvatskom poljoprivredno šumarsko savjetodavnom službom i LAG-om Zapadna Slavonija, u subotu, 20.listopada, organiziraju jedinstvenu izložbu Sačuvajmo stare sorte.

Izniman je to događaj koji je, u vrlo kratko vrijeme prešao lokalne okvire i već u svom premijernom izdanju, zainteresirao brojne profesionalce i amatere, zaljubljenike u vrtlarstvo, voćarstvo i tradiciju, izložba koju će i ove godine, u prostoru Kulmerovog dvorca, okupiti stručnjake i savjetnike za poljoprivredu, rasadničare, voćare-praktičare i, što je posebno važno, predstavnike škola i školskih zadruga u posjetiteljima ponuditi nekolicinu vrijednih prezentacija s naglaskom na proizvodnju prerađevina od starih sorata voća, povrća, šumskih voćkarica te ljekovitog i začinskog bilja.

Izložba će biti organizirana u okviru tradicionalne eno-gastro turističke manifestacije Dani cerničkog portugisca , kojom, organizatori i domaćini, već devet godina za redom, nastoje predstaviti i od zaborava sačuvati nepravedno zanemarenu vrstu vina čije je prirodno stanište na cerničkim brežuljcima, ali i afirmirati mlado rujno vino, koje se pije prvo, nakon berbe.

Da je riječ o priči s potencijalom, ali i uz, čuveni krmokolj i ćuptete, još jednom mjesnom brendu, dokazuje pokroviteljstvo Brodsko posavske županije, lokalne Turističke zajednice i Turističke zajednice županije. Cerničani vas s dobrodošlicom čekaju u Kulmerovom dvorcu u subotu, 20.listopada, od 11 sati, a želite li im biti gosti, budite spremni i cjelonoćnu zabavu uz ukusno voćno vino, pečene kestene, domaće specijalitete i svirku TS Merak.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: plakat

“ .

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn