DANI CERNIČKOG PORTUGISCA – Bogatstvo Slavonije kao provjeren turistički adut

Datum objave: 19. 10. 2019. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Udruga vinogradara i voćara Cernik u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Brodsko posavskom županijom, LAG-om Zapadna Slavonija, OPG-om Hudolin i Udrugom Živa zemlja, okupila je danas u prostoru atrija Kulmerovog dvorca, zaljubljenike u gastronomiju, dobru kapljicu i plodove zemlje, pristigle iz svih dijelova Hrvatske pa i šire, povodom tradicionalne 11. manifestacije Dani cerničkog portugisca. Priči o autohtonoj vinskoj sorti koja će završiti krštenjem mošta prethodila je jedinstvena izložba starih sorti voća, povrća i šumskih voćkarica, a dan je upotpunio i premijerno organiziran srednjovjekovni sajam.

Promišljajući sve ozbiljnije o turizmu i promociji lokalnih aduta, članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Brodsko posavskom županijom, LAG-om Zapadna Slavonija, OPG-om Hudolin i Udrugom Živa zemlja, uspješno su organizirali 11. Dane cerničkog portugisca, tradicionalnu manifestaciju ove godine oplemenjenu i brojnim novim atraktivnim sadržajima. Priči o autohtonoj i pomalo zaboravljenoj vinskoj sorti koja će završiti krštenjem mošta, prethodila je jedinstvena prodajna izložba starih sorti voća, povrća i šumskih voćkarica koja je u atriju Kulmerovog dvorca okupila brojne zaljubljenike u plodove zemlje pristigle iz svih dijelova Hrvatske, ali i izvan nje.

“Ovo je još jedan od načina promocije Cernika, mjesta iza kojeg je 750 godina postojanja. Uz bogatu kulturno povijesnu baštinu, naši aduti prije svega su gastronomija, enologija, netaknuta priroda ali i plodovi zemlje, što smo pokazali i izložbom koju, iz godine u godinu, kao jedinstven događaj, prepoznaje sve veći broj posjetitelja. Na tom je tragu i nova priča koju ćemo predstaviti sljedeće godine, kada ćemo obilježiti i 500 godina sajmišta u Cerniku.”, rekao je prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić.

Zadovoljstvo odazivom izlagača ali i sve većom kvalitetom manifestacije izrazio je, u ime organizatora i Zvonko Živković, predsjednik mjesne Udruge voćara i vinogradara. “Nakon iznimno teške godine za proizvođače, došlo je vrijeme uživanja u bogatstvu plodova. Ovdje smo da pokažemo što imamo, probamo, razmijenimo iskustva, ali i nešto naučimo, jer samo je tako moguće u vlastitim vrtovima i voćnjacima, sačuvati stare, zaboravljene sorte.”, zaključio je Živković.

Druženje u organizaciji cerničkih vinara i voćara i ove je godine, osobnim dolaskom podržao saborski zastupnik Davor Vlaović, a u mirisima i okusima jeseni u Slavoniji, kao i gostoprimstvu domaćina uživali su i brojni gosti i putnici namjernici.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn