DAN ŽENA OBILJEŽEN U POŽEGI – Cvijeće i čestitke sugrađankama

Datum objave: 08. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Gradonačelnik Darko Puljašić i njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha čestitali su svojim Požežankama Dan žena.

“Grad Požega obilježava prigodno Međunarodni dan žena, ali nije to jedini dan u godini kada se sjetimo naših sugrađanki, one su te koje cijele godine nama daju snagu mudrost i poticaj i s nama sudjeluju u razvoju. Jedinstvo i zajedništvo, ljubav, i ravnopravnost temelji su koji su nam svima potrebni kako bi i naš grad, i naša Slavonija i cijela Hrvatska bolje i snažnije napredovali i to je jedna od poruka ovog dana. Naš civilizacijski doseg je dovoljno visok da se jedni prema drugima možemo odnositi s uvažavanjem, uvijek, ne samo ovaj dan već 365 dana u godini,” rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Odluka da se 8. ožujka proglasi međunarodnim danom žena donesena je 1910. godine u Kopenhagenu, na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistica, a na prijedlog Clare Zetkin, kako bi se time obilježila uspomena na velike prosvjede američkih žena održane 1909. u sklopu borbe za opće pravo glasa. Od tada do danas, ekonomsko osamostaljenje žena bilo je i ostalo temeljem na kojem su kasnije građeni svi oblici borbe za ravnopravnost, a Međunarodni dan žena i dalje ima svoj značaj, jer borba za jednakost i ravnopravnost, čak i u najrazvijenijim društvima i dalje traje.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn