DAN RODA – Bijela roda dio je identiteta hrvatskog sela i znak zdravog okoliša

Datum objave: 24. 8. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Dan bijele rode u Hrvatskoj se obilježava 24. kolovoza s ciljem jačanja svijesti o važnosti njihove zaštite te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda je dio identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu.

Dan je bijelih roda, ptice koje većinu svog života provedu kraj čovjeka, a njihov dolazak i odlazak najavljuju smjenu godišnjih doba. Dan bijele rode (Ciconia ciconia) u Hrvatskoj se obilježava 24. kolovoza s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda je dio identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu.

Opstanak bijele rode najviše ovisi o očuvanju tradicionalnog načina života na selu, što podrazumijeva poljoprivredne površine koja se koriste na tradicionalan način i vlažne livade na kojima roda nalazi najviše hrane. U Hrvatskoj je roda ugrožena zbog promjena staništa do kojih dolazi modernizacijom poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja, kao i upotrebe pesticida. Hrvatska je svojom bioraznolikošću jedna od najbogatijih zemalja Europe, a naša je obaveza sačuvati to bogatstvo bioraznolikosti za buduće generacije.

TEKST: S. Pok                    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn